A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Katalizátorlopásra szakosodott bűnbanda tagjait fogták el a nyomozók


A monori rendőrök több hónapig tartó kitartó nyomozómunkájának köszönhetően katalizátorok lopásával és azok értékesítésével foglalkozó bűnszervezet tagjait tartóztatták le.


Vannak, akik embertársaik boldogulásáért is tesznek valamit, és vannak, akik csak magukat akarják előnyhöz juttatni. Előbbi csoportba sorolhatjuk azokat, akik a környezet védelme céljából okos dolgokat terveztek járművekbe, hogy csökkenjen azok káros­anyag-kibocsátása.

Utóbbi körben találjuk azon bűnözőket, akik bolygónk élhetőségét nagyjából ugyanannyira tartják szem előtt, mint mások magántulajdonát: ők néhány ezer forintos profitért leszerelik mások autóinak légszennyezést visszaszorító berendezéseit – írta a Police.hu.

“Júliustól kezdve több bejelentést kaptunk autótulajdonosoktól, akik jellemzően a napi első indítás alkalmával azt tapasztalták, az éjszaka folyamán autójuk katalizátorát levágták. Ezeket a lopási ügyeket akkor egyesítettük, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy hasonló módszerekkel állunk szemben. Technikus kollégáink a szemlék során megállapították, a tolvajok speciális szerszámmal, nagyobb zaj nélkül metszették ki a kipufogórendszerről a katalizátorokat. Nyomát találtuk annak is, hogy egyes esetekben emelőt használtak, hogy az alvázon lévő berendezéshez hozzáférjenek” – magyarázta Kiss Gábor alezredes, a Monori Rendőrkapitányság bűn­ügyi osztályának vezetője.

A módszerek egyezése miatt táborfalvi, inárcsi, vecsési, ürömi, gyáli és jászberényi esetek is a nyomozás látókörébe kerültek. A monori zsaruk idővel azt vették észre, hogy a „nagyüzemiség” irányába mutat a tendencia.

“Míg nyár elején önálló, elszigetelt ügyeken dolgoztunk, azaz egy-egy közterületen parkoló autó katalizátorának levágása kapcsán nyomoztunk, addig a későbbiekben már használtautó- kereskedések és bontók is jelentettek be lopásokat. Kisebb mértékben a zsákmánypaletta is bővült, mert alkatrészek, motorolaj, készpénz és szivattyú eltűnéséről is értesültünk” – tette hozzá a nyomozó.

Eleinte úgy gondolták, tűt keresnek a szénakazalban, de azt tudni vélték, hogy többtagú, rutinos csoporttal állnak szemben, amely nagy valószínűséggel figyelőkkel biztosítja bűnös munkálkodása helyszíneit. Végül éppen azért buktak le, mert sokan voltak, hiszen, ami az egyik oldalról előnyt jelent, az másfelől hátrány. Tagjai létszámából adódóan egy banda többfelé tud figyelni, ugyanakkor képtelen olyan diszkréten mozogni, mint egyetlen ember. A nyomozóknak is feltűntek a rendszeresebben ismétlődő összefüggések.

“Korábbi, hasonló lopások ismertté vált elkövetőinek személyi kapcsolatait vizsgálva figyeltünk fel egy ötfős csoportra, amely meglepően gyakran, általában esti időpontokban jött össze. Információink szerint hol hárman, hol négyen, hol öten keltek útra valamelyikük kocsiján, és azt is megállapítottuk, hogy ilyenkor nem dolgozni, sportolni vagy magukat képezni járnak.”

Amint a monori nyomozók megfelelő mennyiségű adatot gyűjtöttek arról, hogy ezek a férfiak a keresett katalizátor-tolvajok, akciót szerveztek az elfogásukra. Ceglédi, dabasi és nagykátai kollégáik mellett a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felderítői is segítették a monori zsarukat.

“December 15-én több helyszínen jelentünk meg egyszerre. R. Lajos (28) és R. Ottó Csaba (33), gyáli lakosokat tartózkodási helyeiken fogtuk el, míg a gyömrői F. Endrét (35) a főváros XVIII. kerületében, egy panzió parkolójában. Két társuk még szökésben van, ellenük körözést adtunk ki. A három elfogott és letartóztatásba helyezett férfival szemben üzletszerűen elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk eljárást, szerepüket más bűncselekményekben a nyomozás szélesítésével vizsgáljuk.”

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések