Szakértők szerint annak ellenére is a Földön maradhat és terjedhet a koronavírus, ha minden egyes ember átesik majd a koronavírus elleni védőoltáson.


A dublini Trinity College immunológus és biokémikus professzora, Kingston Mills a New Scientist tudományos magazinnak adott interjúban figyelmeztetett, mivel még nem tudjuk, hogy a jelenleg beadásra kerülő vakcinák megállítják-e a járvány terjedését, illetve megelőzik-e a tünetek kialakulását, ezért van rá esély, hogy a fertőzés örökre köztünk marad.

Mindez azt jelentené, hogy a védőoltások nem minden esetben védhetnek meg minket attól, hogy elkapjuk vagy terjesszük a koronavírust, csupán a fertőzéssel járó panaszok enyhülhetnek majd.

A tudósok még mindig azt kutatják, vajon a vakcinák hatékonysága a valóságban is megfelel-e a gyártók által megadott relatíve magas értékeknek. Negatív példaként a hepatitisz B elleni oltóanyagot lehetne felhozni, ami bizonyítottan képtelen meggátolni a betegség terjedését. Ha ugyanez lesz a helyzet a koronavírus esetében is, akkor a COVID-19 még a pandémia végeztével is örökös közegészségügyi probléma okozója lehet.

“Egyáltalán nem gondolom, hogy a vakcinák teljesen eltüntetik a Sars-CoV-2 vírust a Föld színéről az elkövetkező években” – állapította meg Mills. A kutató hozzátette, a tömeges vakcináció kulcsfontosságú szerepet játszhat a világjárvány okozta károk minimalizálásában még akkor is, ha a fertőzési számok mindemellett magasak maradnak.

A súlyos, a középerős, de még az enyhe tünetek megelőzése is komoly áttörés lehet, melynek következtében az élet visszatérhet a normális kerékvágásba, feloldhatják a kormányok a korlátozásokat, és újranyithatnak az üzletek.

A probléma csupán az, hogy a koronavírus-járvány időközönként újból felütheti a fejét azok között, akik nem oltatták be magukat, de csak abban az esetben, ha még a vakcináción átesett személyek is terjeszthetik a betegséget. A covid nemcsak emberekben, hanem állatokban egyaránt tovább mutálódhat, genetikai szerkezetének változása pedig végeláthatatlan következményekkel járhat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek