A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Feljavított arany nanorészecskékkel győzhetőek le a rákos sejtek


Az orvostudomány egyik legbiztatóbb rákellenes fegyverének az aranyból készült nanorészecskék bizonyultak, azonban sokáig problémás volt az alkalmazásuk – erre találtak most megoldást japán tudósok.


A Hokkaidói Egyetem kutatói tökéletesítették a daganatos sejteket megcélzó terápiát, mégpedig úgy, hogy az arany nanorészecskék fényelnyelési tulajdonságaira összpontosítva finomhangolták a módszert.

Mivel a nanorészecskék a hőmérséklet-változás, valamint a sókoncentráció és a savasság hatására képesek egymáshoz tapadni, ezért a maximális hatás elérése érdekében kulcsfontosságú feladat őket egymástól távol tartani.

A tudósok rájöttek, hogy ha bevonják az apró aranyszemcsék felületét polietilén-glikolból készült borítással, akkor egyrészt nem tapadnak össze, másrészt a részecskék felülete biológiailag kompatibilissé válik.

Meglepő módon nem a lineáris, egyenletes eloszlás mutatkozott a legjobb megoldásnak, hanem a gyűrű alakú elrendezés. Az így kialakított ciklikus polietilén-glikol réteg ahelyett, hogy egymáshoz vonzaná a nanorészecskéket, taszító hatással rendelkezik, így alkalmazáskor oldott formában maradnak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések