Hirdessen itt

Harcosok étrendje – ez a diéta ellent mond a józan észnek


Számos elmélet megfogalmazódott már, hogyan kellene ennünk a fogyás és az egészséges életmód, hosszú élet érdekében. A mai diéták alapja a korlátozás, a megvonás, a tiltások… A harcosok étrendje azonban szembe megy minden eddig ismert elgondolással, ami az emberekbe be van rögződve – itt az ösztöneidre kell hallgatnod.


A legtöbb étrend már abban megbukik, hogy nem lehet beépíteni a mindennapjainkba, meg van szabva, hogy csak bizonyos ideig lehet csinálni, mert a szervezettől hosszabb távon nem szabad megvonni bizonyos tápanyagokat, amikre szüksége lenne, csak az adott diéta tiltja. Kalóriákat számolgatva kerüljük a szénhidrátokat, hol azt üzenik ne egyél túl sokat, hol meg azt hogy kell a szervezetnek a szénhidrát is. A Harcosok étrendje egész egyszerűen az ösztönös igényeinkre épül; a lényeg, hogy szervezetünk sokkal jobban tudja mire van szüksége, mint egy szakértők által összeállított divat diéta. Ez az étrend ellent mond a józan észnek és édesanyáinknak is.

Mit jelent az ösztönös igény?

Gondolkodtál már azon, hogy diétától függetlenül miért vágyik az ember ösztönösen az esti evésre? Miért esik olyan jól egy kellemes környezetben, egy lakomával lezárni a munkával töltött napot? A szakértők szerint a testünknek minimális adagra ételre van este szüksége, ráadásul azt híresztelik, hogy este 6 után nem is szabad enni – ami valljuk be, irtó nagy baromság!

A Harcosok étrendje szerint a test mindig jobban tudja, mire van szüksége. Azt tanácsolja, hogy napközben zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, este pedig pótoljuk be a napi három étkezést. Különösebb korlátozás nélkül, együnk annyit, amennyi belénk fér. Igazodj a tested természetes ciklusához! Napközben az energiákat a napi teendőkre kell összpontosítani, ezért ebben az időszakban testünk zsírt éget és méregtelenít, emésztőrendszerünk pedig pihen, ezért ilyenkor elegendő zöldség, gyümölcs, esetleg némi fehérje fogyasztása.

Az eredmény?

Ennek az eredménye az egész napon át tartó kirobbanó energia és koncentráltság lesz. Nem vicc, tapasztalatból mondom, hogy ez pontosan így van! Eltűnik az ebéd utáni bágyadtság és fáradság. Ezután az esti étkezésnél csak arra kell figyelni, hogy az étel friss, természetes és egészséges legyen.

Én mindenkinek javaslom, hogy vágjon, próbálja ki; érezzétek, hogy nem nehezültök el egy-egy étkezés után, nem akartok lefeküdni és pihenni pár órácskát, hanem kicsattantok az energiától. Még az edzés is jobban megy így, mint nyűglődve.

Felejtsd el a lemondással járó, tarthatatlan divat diétákat, amik igazából csak szenvedést okoznak, hosszú távon pedig hatástalanok.

Meg leszel lepve! Ha követed minimum 4-6 héten át ezt az egyszerű életmódot, meglátod a változást. És az a legjobb, hogy ennek nincs limitje, nincs megszabva, hogy csak 2-3hónapig csinálhatod – ebből egy hosszú távú életmódot is kialakíthatsz.

Edzés a harcosok étrendje alatt

Az egyik legjobb étrendként tartják számon a sportolók is ezt az étrendet, hisz mindent megkap a szervezeted, amit kell, segíti a fogyásodat, emellett szálkásíthatsz, tömeget is növelhetsz és kirobbanó formába lendülhetsz.

Így működik a Harcosok étrendje

A Harcosok Étrendjét követve napközben kirobbanóan fogsz teljesíteni, az estéid pedig ünnepekké válnak bőséges lakomával anélkül, hogy lemondanál kedvenc ételeidről, így az étrend minden napját élvezni fogod, és ezért hosszútávon is könnyen tudod követni.

A nappali, alulevési szakasz célja a méregtelenítés, az emésztőrendszer pihentetése. A csökkentett energia bevitel hatására beindulnak a zsírégető és méregtelenítő folyamatok. Mivel pedig az emésztés nem vesz el energiát máshonnan, tested és elméd a maximumot tudja kihozni magából, és egész nap kirobbanó formában leszel.
 
Amiket ilyenkor ehetsz/ihatsz: víz, kávé, tea, friss, nyers gyümölcsök és zöldségek illetve gyümölcs- és zöldséglevek.

A kezdeti átállási időszakban (2-3 hét), amikor nagyon megéhezel, az alábbi ételekkel egészítheted ki az alulevési szakasz menüjét: Fehérje – néhány főtt tojás egyszerű és tökéletes megoldás Natúr joghurt vagy kefir, túró, esetleg ricotta sajt. Ne keverd a fehérjéket, egyszerre csak egyféle fehérjét fogyassz! Egy marék nyers dióféle, lehetőleg mandula a fehérje helyett a délutáni órákban.

Az esti, túlevési szakasz fokozza az anyagcserét, energiával látja el a hatását éjjel kifejtő növekedési hormont, mely a szövetregeneráló és izomépítő folyamatokért felelős. Az esti lakoma élményt nyújt a testnek és a léleknek is, hiszen az étkezés alapvető örömforrás minden élőlénynek, ha ettől megfosztjuk magunkat, sem egészségesek, sem boldogok nem lehetünk.

Kezdj zöldségekkel, salátákkal!

A saláták gazdagok vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban, és a gyomrodat is felkészítik a lakomára. Választhatsz bármilyen zöldséget, öntetnek kiváló a joghurt, kefir vagy különböző olajok (olíva, tökmag, lenmag, stb.).

Utána jöhetnek a főételek

A főétkezés során akár két, három különböző fogást is elfogyaszthatsz. Így biztos, hogy jóllakottan és az evés örömétől elégedetten zárod a napot. Többfajta fogás esetén itt is célszerű a könnyebbtől a nehezebb felé haladni: halak majd szárnyasok, végül a sertés, marha és vad ételek következzenek egymás után. Köretként a zöldségek mellett nem tiltott a rizs vagy a krumpli sem. A Harcosok Étrendje egy megengedő diéta, így bármilyen – de lehetőleg természetes – szénhidrátot fogyaszthatsz.

Mindenesetre, ha fel szeretnéd gyorsítani a fogyást vagy még szálkásabb akarsz lenni, érdemes a szénhidrátokat fehérjével helyettesíteni.

Végül a desszert

Olajos magvakat vagy édesség Fontos, hogy a szervezeted először az szövetek regenerálódásához fontos fehérjékhez jusson hozzá és csak ezek után érkezzenek a nagyobb zsírtartalmú ételek, hogy feltöltsék tested energiakészletét. Az olajos magvakon kívül (kesudió, pisztácia, mandula stb.) az édességek közül itt is a kevésbé feldolgozott az ajánlott, pl. magas kakaótartalmú csokoládé, házi készítésű gyümölcshab, stb.

Mikor hagyd abba?

A túlevési fázisban nem kell önuralmat gyakorolnod és a bűntudatot sem kell érezned, ha három tányér után szednél még egyszer. Az átállási időszak során ösztönösen rá fogsz érezni, mennyit kell enned, de alapszabályként akkor fejezd be az evést, ha már sokkal szomjasabbnak érzed magad, mint éhesnek.

Prof. Dr. Halmy László, a MET (Magyar Elhízástudományi Társaság) elnöke elmondta: „Tévhit, hogy sokat kell reggelizni, az „úgy reggelizzünk, mint egy király” elv már régen megbukott. Ehelyett – különösen a szénhidrátfogyasztás szempontjából – koldusként kell reggelizni.”

Tűnjön bármennyire is furcsának, ellentmondásosnak, már számos egészség-szakértő, kutató, bajnok, sportoló, katonák, rendőrök és tűzoltók bólintottak már erre a módszerre.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések