A fűszeres, vörösboros lilahagyma-lekvár húsokhoz, sajtokhoz és zöldségekhez egyaránt passzol.
Az ínyenc lilahagyma-lekvár alapja a karamellizált barna cukor, a sok-sok fűszer és a jó minőségű édes vörösbor. A felhasználása rendkívül sokoldalú, a sajtoktól a sültekig a legkülönfélébb falatokat finomabbá teszi, hisz egyszerre keverednek benne az édes, a sós, a savanyú és a pikáns ízek. Légmentesen lezárva sokáig eltartható, de ha felbontod, néhány napon belül el kell fogyasztani.
Hozzávalók:
👉 1 kg lila hagyma
👉 10 dkg barna cukor
👉 5 dkg vaj
👉 3 evőkanál méz
👉 2 dl vörösbor
👉 2 evőkanál olívaolaj
👉 1 teáskanál balzsamecet
👉 1 teáskanál kakukkfű
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A lila hagymát vékonyan szeleteld fel. A vajat olvaszd össze az olajjal és a mézzel, öntsd bele a cukrot, és kevergetve karamellizáld. Add hozzá a hagymát, és lefedve párold, amíg összeesik. Ez körülbelül 20-30 perc. Ekkor öntsd fel a borral, keverd hozzá a balzsamecetet, fűszerezd sóval, borssal és kakukkfűvel, majd forrald össze körülbelül 15 perc alatt.
Akkor jó, ha a hagyma már teljesen puha, és a bor nagy része is elpárolog alóla. Néha kóstold meg, hogy nem kell-e hozzá még ízesítő. Kanalazd át csatos üvegbe, és száraz, hűvös helyen tárold.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések