A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döntött a bíróság a gyermekgyilkos kunszentmártoni anya ügyében


Kóros elmeállapota miatt nem büntethető az a kunszentmártoni nő, aki megölte hároméves kisfiát. Az asszony azért döfött kést gyermeke mellkasába, mert azt hitte, megszállta az ördög. A bíróság elrendelte az asszony kényszergyógykezelését.


A Szolnoki Törvényszék, az ügyészi indítványnak megfelelően felmentette az ellene minősített emberölés miatt emelt vád alól és kényszergyógykezelését rendelte el, annak a harmincas éveiben járó, elmeműködése kóros állapota miatt nem büntethető nőnek, aki 2019. november 22-én dél körül, az egyik kunszentmártoni családi házban

egy 17 cm pengehosszúságú kést döfött 3 éves gyermeke mellkasába, mert az a tévképzete támadt, hogy a gyermeket „megszállta az ördög”.

A gyermek belehalt a sérülésbe.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2020. március 10-én 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a büntetlen előéletű nővel szemben, egyúttal felmentését és kényszergyógykezelése elrendelését indítványozta. A Szolnoki Törvényszék a január 19-én, a nyilvánosság kizárásával tartott első tárgyaláson ítéletet hozott.

Az ítélet indokolása szerint, a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint nem büntethető, aki a büntetendő cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában követi el, amely képtelenné teszi cselekménye következményeinek a felismerésére, vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

Speciális esetkört képeznek azonban a személy elleni erőszakos büntetendő cselekmények. Utóbbiak esetében ugyanis, ha az elkövetővel szemben, büntethetősége esetén egy évi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt követ el, felmentése mellett, az elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető elkövető kényszergyógykezelését kell elrendelni.

A döntés nem jogerős.

Az ítéletet az ügyészség, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette. A vádlott élettársa azonban, aki a tárgyaláson nem volt jelen, az ítélet kényszergyógykezelést elrendelő rendelkezése ellen még fellebbezéssel élhet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések