A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az operatív törzs pénteki bejelentései: megkapta az engedélyt a kínai vakcina is


Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában elmondta, hogy a jövő héten kezdődik a regisztráció alapú oltás. A bejelentések után az operatív törzs megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.


György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője:

Az államtitkár elmondta, hogy továbbra is a rendelkezésre álló kevés vakcina jelenti a legnagyobb korlátot az oltásokban. Heteken belül felgyorsulhat az oltás Magyarországon, ebben bíznak. Eddig 200 ezer ember oltásához szükséges vakcina érkezett, ebből 175 ezer ember már megkapta az oltás, a hétvégéig pedig a teljes mennyiséget felhasználják.

Mint mondta, fontos szakaszhoz értünk. Ezekben a napokban lezárjuk a legveszélyeztetettebb csoportok, az egészségügyben dolgozók és az idősotthonokban élők kampányszerű oltását.

„Az oltócsapatok most csütörtöktől vasárnapig az idősotthonokban és a bentlakásos intézményekben oltanak. Ez egy hatalmas akció, amelynek keretében összesen 1845 intézménybe kell eljutniuk a mobil oltócsoportoknak. Csütörtökön, az első napon 246 intézményben oltottak, ebből 4-ben már a második oltást adták be” – magyarázta az államtitkár.

Ma 456 helyszínen 255 oltócsapat dolgozik, az előre bejelentkezettek szerint 22-24 ezer embert oltanak be. Az oltási munkacsoport arról is döntést hozott, hogy nem maradhat eloltatlan vakcina, illetve elkerülendő az olyan helyzet, hogy az épp arra járó polgármester beadassa magának az oltóanyagot. Ezért szigorúan kérték, hogy a vakcinákkal úgy gazdálkodjanak, hogy amennyiben maradék oltóanyag keletkezik, azt előre meg kell szervezni, hogy olyan személy kapja meg, aki az előzetesen regisztráltak közül kerül ki, avagy egy olyan egészségügyi dolgozó, aki még az oltásra várakozik. Hozzátette: ha hatnál kevesebb az este várakozó személy, abban az esetben őket nem oltják be, ez biztosítja, hogy ne maradjon meg oltóanyag.

Ahogy azt már korábban a miniszterelnök is bejelentette, a jövő héten szeretnék megkezdeni a legidősebb regisztráltak oltását. Ebben számítanak a háziorvosok együttműködésére hétfőtől, akik az ezzel kapcsolatos feladataikat ma kapják meg részletes levélben. Kapnak egy listát a legidősebb regisztráltakról, mindezt életkori sorrendben. Biztosítják a regisztráció során megadott elérhetősegeket is. A listák alapján a háziorvosok megkeresik a legidősebbeket időpont-egyeztetés céljából. 1800 olyan háziorvosi praxist jelölnek ki, akik egy ampulla Moderna-vakcinát kapnak, amelyben 10 adag oltóanyag van. A lista alapján 10 személlyel kell egyeztetniük a háziorvosoknak, a lista elejéről indulva, hogy az érintettek vagy a háziorvosi rendelőben vagy az otthonukban megkapják az oltást. A jövő héten ebben a rendszerben 30 ezer ember oltása következik be a tervek szerint.

Újabb vakcinaszállítmány a hét elején érkezik, ezekből valósul meg az új kör – fejezte be György István.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese:

107 olyan ember igazoltatásáról számolt be, akiken csütörtökön nem volt maszk. 280 rendőri intézkedés volt a kijárási tilalom vagy a csoportosulás tilalma megszegése miatt. 7854 helyszíni ellenőrzés volt csütörtökön a hatósági házi karanténnal kapcsolatban. 2629 karantént rendeltek el. Mobilon 1688 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos:

Elmondta a legfrissebb járványügyi adatokat: 1459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), elhunyt 83 beteg.

Müller Cecília szerint „óriási lépés” történik az oltás folyamatában, jelentős mértékben nő azok száma, akik az első vagy a második védőoltást fel tudják venni, egyelőre még az idősotthonokban, azután pedig az otthon élő idősek körében.

Müller Cecília kiemelte, hogy látványosan nem csökken a fertőződés Magyarországon, tehát folyamatosan jelen van a vírus a környezetünkben, ami azt jelenti, hogy csak a védőoltás jelent megoldást és kiutat. Csökkenőben van a kórházban ápoltak száma, az aktív fertőzöttek száma 100 ezer alá csökkent, a gyógyultak száma fokozatosan növekszik. Beszélt a Moderna vakcinájának működéséről, ami egy kis becsomagolásban juttatja a vírus elölt örökítőanyagát a szervezetbe. Mint mondja, több féle vakcina van, de úgy tűnik, mindegyik hatásos a koronavírus elleni küzdelemben.

Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy az OGYÉI pénteken kiadta az engedélyt a Sinopharm kínai vakcinájára. Ez azt jelenti, hogy bővül a paletta, amellyel Magyarország lakosságát oltjuk, így az immunizációs folyamat nagyobb számban és rövidebb idő alatt mehet végbe. Müller Cecília elmondta, hogy a háziorvosok hatalmas részt vállaltak ki eddig is a járvány elleni harcból. A reményét és örömét fejezte ki, hogy az egészségügyi dolgozók hamarosan már védettek a koronavírus ellen, így mindannyiukat be tudják vonni a koronavírus elleni küzdelem utolsó fázisába.

A tisztifőorvos elmondta, hogy kevés bejelentést kapnak az oltás utáni nem kívánatos reakciókról, ezek jellemzően helyi reakciók (például izomfájdalom). Ezek a második oltást követően kicsit erőteljesebbek lehetnek.

Azt is elmondta, hogy a halottak napi száma az oltakozások hatására csökkenhet érdemben, s biztatta a háziorvosokat, hogy ösztönözzék a betegeiket az oltás felvételére.

Kérdések, válaszok

Mi történik, ha valaki megkapja az első oltást, de a második oltás előtt beteg lesz, esetleg koronavírusos? Újabb időpontot kap az oltóponttól? Önmagában az első otlás beadása jelent védettséget? Oltásonként különböző, hogy milyen védettségi adatokról számolnak be a gyártók, de mindegyik hatásossága bőven 70 százalék fölött van, ami jó hatásfokot jelent. Az első oltást követően már elkezd termelődni a szervezetben az ellenanyag, de a teljes védettség csak a második oltás után körülbelül 1 héttel alakul ki. Előfordalhat, hogy ezután valaki megbetegszik akár koronavírusban, akár más fertőző betegségben. Ilyenkor nem oltunk, megvárjuk a gyógyulás idejét, és ha covid-fertőzésről volt szó, a második adagot csak a gyógyulást követően lehet megkapni. Egy kicsit csúszik ilyenkor a második oltás beadási ideje, de a védettség ekkor is kialakul. Mindenkit megkérnek arra, ha ilyen van, azt jelezni kell az oltópontnak, hiszen van már egy időpontja, hogy a helyére mást behívhassanak. Kérik, hogy telefonáljanak, avagy küldjenek e-maileket.

Az NNK várhatóan mikorra végez az orosz vakcina vizsgálatával? Válasz: Már a kilenc paraméterből – amely virológusok szerint releváns vizsgálat – hetet megvizsgáltak, ezek mindegyikének kedvező, azaz negatív az eredménye. Amivel még nem végeztek, az a biológia. Ez a vizsgálat van még hátra, de a jövő hét végéig ezt is befejezik.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések