Hirdessen itt

A “világ legveszélyesebb hackerhálózatát” sikerült lekapcsolniuk rendőröknek


Nemzetközi bűnüldöző ügynökségek szerdán bejelentettek, hogy felszámoltak egy hackerek által használt rendszert, amellyel cégektől és magánemberektől többmilliárd dollárnyi pénzt loptak el világszerte.


Hat európai ország, illetve Kanada és az Egyesült Államok rendőrsége közös akcióban szervergépeket foglalt le, melyek az Emotet nevű malwarehálózatot futtatták, idézi a Reuters a hatóságok által kiadott közleményt.

Az Emotet jelenleg a legveszélyesebb malware a világon. Az, hogy le tudtunk csapni az infrastruktúrájára, jelentős csapást jelent a nemzetközi szervezett bűnözésre.


Az Emotet segítségével a hackerek először hozzáférést nyerhetnek az áldozat számítógépéhez, amire aztán további rosszindulatú szoftvereket, például jelszavakat lopó vírusokat vagy zsarolóprogramokat telepítenek, amelyek addig elzárhatják a gépen tárolt adatokat, amíg váltságdíjat nem fizet a tulajdonos.

Biztonsági szakértők szerint az Emotet működtetői a feltört gépeket „eladják” más hackereknek, ez az üzletmodelljük, aminek köszönhetően a világ egyik legnagyobb és legveszélyesebb kiberbűnözői hálózatának számítanak.

A német rendőrség szerint az országban 14,5 millió eurós (kb. ötmilliárd forintos) kárt okozott az Emotettel való fertőzés, az ukrán hatóságok szerint a hozzá köthető károk világszerte a 2,5 milliárd dollárt (kb. 720 milliárd forintot) is elérhetik.

Az ukrán főügyész azt is elárulta, hogy a rendőrség Harkovban foglalta le a hackerek által használt szervergépeket. Képeket is megosztottak, melyeken bankkártyahalmok, egy nagy adag készpénz és egy informatikai eszközök dzsungelévé alakított szoba is található, azt azonban nem árulták el, hogy letartóztattak-e valakit.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések