A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

“A pandémia megfékezésére a demokráciák nem alkalmasak”


Éles kritikát fogalmazott meg a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzora, Duda Ernő, aki szerint a védekezésbe túlságosan belefolytak az “általános iskolai szintű biológiai tudással” rendelkező politikusok.


A múlt héten minden eddiginél hangosabbak lettek itthon is a vendéglátóhelyek újranyitását követelő hangok, miközben más országokban szabályos csatatérré változtak az utcák a korlátozások szigorítását követően.

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa maga sem gondolta volna 2020. elején, hogy egy év múlva is azon fogunk tűnődni, szükségesek-e a korlátozások, ám itt vagyunk, és a 168 Órának adott interjújában meg is nevezi, hogy mi ennek az oka:

Amikor Kínában kitört a koronavírus-járvány, és a szegedi tévé megkérdezte, mit gondolok, azt mondtam, a járvány a civilizált országokban nem tud elterjedni. Mert nem számoltam azzal, hogy a politikusok ilyen elképesztő hibákat tudnak elkövetni


Duda szerint a politikusok, akiknek “biológiai tudása az általános iskolai szinten mozog”, teljesen indokolatlanul, a tudásuknak nem megfelelő magabiztossággal nyilatkoznak a járványügyben, így történhetett, hogy a legsúlyosabb ott volt a járvány, ahol a vezetők lebecsülték azt.

A járvány kezelésére való pozitív példaként Kína esetét hozta fel: „A pandémia megfékezésére a demokráciák nem alkalmasak. A „felvilágosult diktatúrában” élő Kínában a vezető hallgatott a kutatókra, és rendkívül szigorú intézkedéseket rendelt el. Lehet választani: drasztikus leállás 1-2 hónapig, vagy sz**akodni egy éven keresztül.”

A professzor úgy gondolja, hogy a vírus már évekkel a járvány kitörése előtt is az emberek között lehetett, Borneón és Jáván akár évekig is ott lehetett, azonban mivel az alacsony átlagéletkor és halálozás miatt nem merült fel gyanúja a járványnak, nem vizsgálták meg a holttesteket.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések