A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A nagymamáink így készítették a savanyú káposztát: a káposzta is roppanós marad


A savanyú káposzta nyersen az egyik legjobb téli vitaminforrás, de főzheted, és sós sütikbe is felhasználhatod.


Káposztát akár télen is savanyíthatsz. Nyersen tele van vitaminnal, és jót tesz a bélflórának. Tökéletes alapja a töltött káposztának és sok más finomságnak. Nagyon fontos, hogy tiszta eszközökkel dolgozz, a hordót is alaposan mosd el, különben a káposzta hamar megromlik. Érdemes a hordóba pakolást és a döngölést gumikesztyűben végezni. Régen egyébként a döngölés a gyerekek feladata volt, gumicsizmában taposták a káposztát. Ha belenyúlsz a hordóba, azt is műanyag csipesszel tedd.

Hozzávalók:

👉 15 kg fejes káposzta
👉 60 dkg só
👉 15 db borókabogyó
👉 8 db babérlevél
👉 5 evőkanál feketebors
👉 5 evőkanál egész kömény
👉 2 db paprika

Elkészítés:

A káposzták külső leveleit távolítsd el, a torzsát vágd ki, és alaposan mosd meg. A káposztát szeld fel, vagy káposztagyalun reszeld le. A hordó alját béleld ki nagyobb káposztalevelekkel, majd szórj rá sót, tegyél rá néhány babérlevelet, borókabogyót és borsot, majd pakold rá a káposztát. Fűszerezd, majd újabb adag káposzta következik, és tedd hozzá a paprikát is. Addig rétegezd, amíg meg nem telik a hordó.
 
Minden réteget alaposan döngöld, azaz nyomkodd le az öklöddel vagy fával. Erre azért van szükség, hogy levet eresszen. Helyezz rá nehezéket, majd a hordót zárd le a fedelével. Fontos, hogy a káposztát mindig ellepje a saját leve! A hordót állítsd 20-25 fokos helyre, hogy meginduljon az erjedés. Amikor már forr, teheted hűvösebb helyre is. Az erjedés két-három héttől akár öt hétig is tarthat. Közben kétnaponta forgasd át a káposztát. Ha az erjedés megszűnik, a hab elkezd letisztulni a tetejéről, tedd át hűvös, száraz helyre.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések