A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nemcsak sérülés, hanem túlterheltség is okozhat vállfájdalmat: így enyhíthetők a tünetek


Nem csak a sportolókat érintheti a vállsérülés, ami iszonyú fájdalommal jár.


Akiknek már sérült meg a válla, az tudja, hogy nagyon kellemetlen, hiszen nemcsak a napi rutint tudja megnehezíteni a nyilallás, hanem még az éjszakai alvás is tortúrává válik.

A vállsérülések egy speciális fajtája a labrumszakadás, amely a vállban található porcgyűrű sérülése. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint igen gyakran érinti ez a probléma a dobósportolókat, a teniszezőket, a súlyemelőket, illetve bárkit, aki rendszeresen ismétlődve a válla fölé emeli a karját. A diagnosztizálás nem könnyű, de van segítség.

Mi okozhatja a porcgyűrű sérülését vagy szakadását?

A váll szerveztünk legmozgékonyabb ízülete, és annak érdekében, hogy stabilitása biztosított legyen, a felkarcsont fejével ízesülő lapocka ízületi árkát egy kemény szövetből álló gyűrű veszi körül, amelyet labrumnak neveznek. Ez a porcgyűrű segít a felkarcsont fejét a vállízületi árokban tartani. A porc sérülése vagy túlterhelése nem ritka jelenség, különösen tenisz- vagy szoftballjátékosoknál, és minden olyan sportnál vagy egyéb tevékenységnél, amely azzal jár, hogy hosszú időn keresztül a fej fölé kell emelni a kart.

Ugyanakkor balesetben is megsérülhet a labrum, például, ha direkt ütés éri a vállat, ha a kinyújtott karjára vagy a vállára esik valaki. Gyakran előfordul, hogy nem önmagában áll fenn a labrumsérülés, hanem egyéb vállbántalmakkal együtt jelentkezik, mint amilyen a rotátorköpeny-szakadás.

Tünetek, amikkel érdemes orvoshoz fordulni

Ha konkrét sérülés éri a vállat, és ez nem múló fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okoz, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Amennyiben azonban nem sérülés, hanem túlterhelés okozza a panaszokat, elképzelhető, hogy azok nem olyan kifejezettek, de nagyon zavaróak. Mindenképp ellenőriztetni kell a vállat, ha a kar felemelésekor fájdalom mutatkozik, esetleg nem is tudja a beteg a karját fej fölé emelni, valamint ha kattogó, recsegő hanggal jár a mozgás, ha gyengének, instabilnak érződik a váll.

Kivizsgáláskor a szakorvosok a tüneteket számba veszik, és fizikális vizsgálatra is sor kerül. Mivel azonban a váll fájdalmának többféle, hasonló tüneteket eredményező oka is lehet, ezért gyakran szükség van röntgen- vagy MRI-felvétel készítésére is, hogy így lehessen látni a terület képét. Ritkábban, de az is előfordulhat, hogy artroszkópos műtét során egy miniatűr kamera segítségére van szükség, hogy szemügyre lehessen venni az ízületet. Ennek az eljárásnak az előnye, hogy szükség esetén a beavatkozás során nemcsak a diagnózis születhet meg, de azonnal orvosolni is lehet a problémát.

A fájdalom csökkentése és az oki kezelés is elengedhetetlen

Mivel a porcsérülés, a porcleválás gyakran igen komoly fájdalmat képes okozni, nagyon fontos a mielőbbi csillapítása. A pihentetés mindig szükséges, de nem mindig elégséges megoldás, ezért természetesen szóba jönnek a gyulladás- és fájdalomcsökkentők, sőt időnként a szteroidinjekciók is, amelyek gyors, látványos megkönnyebbülést hozhatnak - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán.

Ugyanakkor természetesen az okot is kezelni kell, amely a pontos diagnózis ismeretében történhet meg, komoly vagy visszatérő probléma esetében sokszor műtéttel. De bármilyen módszert választ is az orvos, a pácienseknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a vállproblémák hosszú távú kezelésében a funkcionális gyógytorna és az időnként szükség szerint beiktatott fizikoterápiás eljárások elengedhetetlenek az ízület mozgásának visszaállításához, a biztonságos használathoz és a kiújulás megelőzéséhez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések