A lekváros-diós zserbó hosszú évtizedek óta nagy karácsonyi kedvenc.
A gazdagon töltött, csokival borított zserbónak nincs párja. Még finomabb lesz a tészta, ha a vaj felét zsírral helyettesíted. A híres zserbó sokáig megőrzi frissességét, és hosszú ideig eltartható, így akár az ünnep előtt napokkal is elkészítheted.
Hozzávalók:
A tésztához
👉 35 dkg liszt
👉 20 dkg zsír
👉 3 evőkanál cukor
👉 1 db tojás
👉 1.5 dkg élesztő
👉 1 dl tej
👉 1 csipet só
A töltelékhez
👉 30 dkg lekvár
👉 15 dkg darált dió
👉 12 dkg cukor
A tetejére
👉 10 dkg tortabevonó
👉 2 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy kávéskanál cukorral futtasd fel. A lisztet morzsold el a zsírral, add hozzá a cukrot, a felfutott élesztőt, a csipet sót és a tojást. Dolgozd össze, könnyen gyúrható tésztát kell kapnod. Formázz a tésztából három cipót, majd mindegyiket nyújtsd ki kisebb tepsi nagyságúra.
Az alsó lapot kend meg lekvárral, hintsd meg a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Helyezd rá a másik lapot, azt is hasonlóképpen kend meg, és töltsd meg. Erre tedd rá a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakard vele. A tésztát szobahőmérsékleten keleszd egy órán át.
Villával szurkáld meg a tetejét, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd 30 percig. Amikor a teteje kezd pirosodni, vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kihűl. Közben olvaszd össze vízgőz felett a tortabevonót a vajjal, és kend egyenletesen, gyors mozdulatokkal a süti tetejére.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések