Süss te is idén olyan isteni bejglit, mint régen a nagyi! Ha odafigyelsz néhány apróságra, mindenki a csodájára jár.
Karácsonykor a diós és a mákos bejgli a legkelendőbb édesség. Sokan vannak azonban, akik otthon nem mernek vele próbálkozni, mert félnek, hogy megrepedezik, esetleg kemény lesz, vagy egyszerűen a kelesztéstől tartanak. Arra feltétlenül figyelni kell, hogy a tészta ne legyen túl vékony, és szurkáld meg, mielőtt a sütőbe teszed. Nagy előnye, hogy sokáig friss marad.
Hozzávalók 4 darabhoz:
A tésztához
👉 60 dkg liszt
👉 25 dkg vaj
👉 5 dkg cukor
👉 2.5 dkg élesztő
👉 2 tojás tojás
👉 2 dl tej
👉 1 csipet só
A diós töltelékhez
👉 30 dkg dió
👉 15 dkg cukor
👉 5 dkg zsemlemorzsa
👉 3 dl tej
👉 2 csomag vaníliás cukor
👉 mazsola
👉 citrom reszelt héja
A mákos töltelékhez
👉 30 dkg mák
👉 15 dkg cukor
👉 3 dl tej
👉 2 csomag vaníliás cukor
A kenéshez
👉 1 db tojás
👉 1 db tojásfehérje
Elkészítés:
Langyosíts meg egy deci tejet, rakj bele egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Pihentesd 10 percig, amíg jól megnő a térfogata, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, és morzsold össze a felkockázott vajjal. Rakd hozzá a felvert tojást, a megkelt élesztőt, a porcukrot, a sót, és, ha szükséges, a maradék tejet. Jól dolgozd össze, majd letakarva, meleg helyen pihentesd bő egy órán keresztül.
Közben készítsd el a töltelékeket. A diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot keverd össze. Forralj fel három deci tejet, húzd le, öntsd a diós keverékre, majd tedd hozzá a mazsolát és a citrom reszelt héját is. Könnyen kenhető masszát kell kapnod. Ha túl lágy, szórj hozzá kevés zsemlemorzsát. A mákos töltelékhez a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot dolgozd össze. Forrald fel a tejet, és rakd hozzá a mákos keveréket. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény a töltelék.
Ha a tészta jól megkel, és körülbelül a kétszeresére nő, formázz belőle négy gombócot. Rakd 10-15 percre a hűtőbe, hogy könnyebben tudj vele dolgozni.
Kis pihentetés után nyújtsd ki a gombócokat fél centi vastag téglalapokra. Kend meg a kétféle töltelékkel, a széleit hajtsd be, és tekerd fel. Figyelj, hogy a vége kerüljön alulra. Rakd a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és a tetejüket kend meg tojással. Pihentesd langyos helyen egy órán át. Utána kend át a tojásfehérjével is, és rakd hideg helyre 30 percre. Azért kell pihentetni, hogy márványos színe legyen. Szurkáld meg az oldalát és a tetejét villával, így kisebb eséllyel fog megrepedezni. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 25-30 perc alatt.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések