A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A hasi zsír 5 fajtája: mutatjuk, melyik mitől alakul ki, és hogyan szabadulhatsz meg tőle


A hason lerakódott zsírpárnák nem csak esztétikailag lehetnek zavaróak.


Az emberek általában a hasukkal, combjukkal és fenekükkel elégedetlenek a zsírpárnák miatt, amik nemcsak esztétikai szempontból lehetnek zavaróak, de komoly betegségek forrásai is lehetnek.

Nem véletlenül mondják azt, hogy a viszcerális, azaz a zsigeri zsír a hasi háj legveszélyesebb fajtája. Amíg a subcutan, azaz a bőr alatti zsírt az ujjunkkal össze tudjuk csípni, addig a viszcerális zsír a belső szerveket - tüdő, máj, vese, szív -  öleli körbe, és ha túl sok halmozódik fel belőle, olyan betegségek kialakulásáért is felelős lehet, mint a kettes típusú diabétesz, a szívbetegségek vagy a rák.

A zsigeri zsírok minden ember szervezetében megtalálhatóak, kevés mennyiségben védik a szerveket a külső behatásoktól egyfajta védőburkot képezve, azonban minél több van belőlük, annál nagyobb veszélyt jelenthetnek az egészségre nézve, hiszen gátolhatja a belső szervek vér- és nyirokkeringését, ezáltal az oxigénellátást, ami pedig légzési nehézségeket okoz, de ráerősíthet a testben levő gyulladásokra is, újabb betegségeket előidézve.

A zsigeri zsírok felhalmozódása nem csak a mozgásszegény életmód vagy a túl sok bevitt kalória, zsíros ételek miatt alakulhat ki. A stressz, az alváshiány vagy a hormonális problémák is sokat ronthatnak a helyzeten, de jó hír, hogy megfelelő életmódváltással és a rendszeres mozgás beiktatásával csökkenthető a hasi zsír mennyisége.

James Duigan sztáredző és életmódtanácsadó a Bright Side kérdésére elmondta, hogy a hasi zsír öt fajtáját különböztetjük meg, és eltüntetésükben is megoldást javasol.

Deréktáji zsírréteg

A túlzott alkoholfogyasztás összefüggésben áll a hasi és deréktáji zsírréteg kialakulásával, hiszen a máj ezt próbálja meg lebontani a zsírréteg helyett, ami hastájékon halmozódik fel. További okai a túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztás, édességek, finomított sütemények, fehér kenyér fogyasztása.

Hogyan szabadulhatsz meg tőle:
* Igyál kevesebb alkoholt: ha heti 3-4 alkalommal borozol, az még jobban megnöveli a deréktájon felgyülemlett hájat.
* Iktasd ki a cukros üdítőket: a szeszes italokon kívül a cukrozott és édesített üdítők is veszélyt jelentenek.
* Kerüld az alacsony zsírtartamú étrendet: a fogyáshoz jó minőségű zsírokra is szükség van, így jó választás például az avokádó vagy a diófélék. Ezek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, szívvédő hatásuk van, és csökkentik a szervezetre káros LDL-koleszterin szintjét. Sok sovány húst, tojást, zöldséget és gyümölcsöt fogyassz.
* Nem kell feltétlenül az edzőteremben töltened minden idődet, kezdd a testmozgást gyaloglással, kirándulással, hosszú sétákkal, otthon pedig saját testsúlyos gyakorlatokat végezz, guggolásokat, fekvőtámaszokat.

Ha a hízást a stressz okozza

A szervezetben megjelenő stresszhormon, a kortizol magas mértéke is hasi típusú elhízáshoz vezethet, hiszen növeli a vércukorszintet, ez pedig fokozza az étvágyat, ezáltal a pluszkalóriák bevitelét. A felgyülemlett zsír a köldök körül koncentrálódik, kitüremkedik, és nem laza.

Hogyan szabadulhatsz meg tőle:
* Fogd vissza a kávéfogyasztást: amikor koffeintartalmú italt fogyasztasz, a mellékvese adrenalint termel, ami felesleges stresszforrásként jelenik meg az életedben. A másik módja, hogy megszabadulhass a feleslegtől, ha megpróbálod redukálni a stresszt. A pihentető alvás fontos, hiszen a kevés pihenéssel megzavarod a leptin hormon szintjét, ami szabályozza az étvágyat és az anyagcserét, így az éjszakai nassolás is gyakoribbá válik.
* Fogyassz magnéziumban gazdag ételeket, mind például teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, hüvelyeseket. A magnézium segíti a szervezet stresszhez való alkalmazkodását.
* A meditáció, a jóga vagy egy hosszas, nyugodt fürdőzés, esetleg a kamillatea-fogyasztás segít az ellazulásban. A túlzott kardió növeli a fáradtságért és stresszért felelős kortizol szintjét is.

Ha a has alsó része türemkedik csak ki

Hiába vagy vékony alkatú, a mozgásszegény életmód miatt is kitüremkedhet a pocak vagy a has alsó része.

Hogyan szabadulhatsz meg tőle:
* Fogyassz minél több, rostokban, vitaminokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű termékeket, hiszen a rostok amellett, hogy sokáig eltelítenek, támogatják a helyes emésztést, ami alapfeltétele a fogyásnak.
* Az összes izomcsoportot megdolgoztató edzéseket végezz.

Terhesség után megmaradt hasi zsír

A terhességet és a szülést követően a test megváltozik, ami teljesen normális. Ha szoptatsz, nem érdemes a fogyást siettetni, mi több, a baba gyakori mellretétele is segít a pluszkilók leadásában.

Hogyan szabadulj meg tőle:
* Fogyassz jó zsírokat, magvakat, növényi olajokat, halolajat, amelyek amellett, hogy csökkentik a szervezet káros LDL-szintjét, ellátnak energiával, és segítenek leküzdeni a fáradtságot.
* Végezz Kegel-gyakorlatokat a medencefenék tartóizmainak megerősítése végett. 15-20-szor szorítsd össze és lazítsd el a medencefenék izmait, ezt a gyakorlatot naponta ötször ismételd meg.
* Hagyj időt magadnak a pihenésre, a délutáni szundikálásra.

Puffadt has

Az elsősorban emésztési zavarból fakadó haspuffadásnál a bélflóra egyensúlyának a felborulása és a lassú anyagcsere jellemző, ami a fogyást egyenesen szabotálja.

Hogyan szabadulj meg tőle:
* Ételallergia is okozhat haspuffadást. A szervezet számára legnehezebben tolerálható ételek a glutén, laktóz, valamint a zsíros, nehéz fogások. Fogyassz zöldségekben, húsban, csirkében és halban gazdag étrendet. Ne hagyd ki a reggeli étkezést, és a felfúvódás elkerülése érdekében igyál minél több folyadékot.
* A bélflóra helyreállításában a pre- és probiotikumok segíthetnek, például a savanyú káposzta, a fokhagyma.
* Étkezés után sétálj egy nagyot.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések