A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy hét alatt 15 ezer intézményt tesztelhetnek le


A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteken is megtartotta online sajtótájékoztatóját.


4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 165 901 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 96 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3568 főre emelkedett, 38 074-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 124 259 fő. Az aktív fertőzöttek 23%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 7 512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavírus.gov.hu.

György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár az országos tesztelésről azt mondta, teljesebb képet kaphatunk arról, hogy az egészségügyi és oktatási területen a fertőzöttek száma és aránya milyen.

Több százezer embert tesztelnek majd

Több mint 350 ezer embert fognak tesztelni a következő időszakban, a tesztelésben nem kötelező a részvétel – közölte György István. Mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a tesztelésben. Elsőként a szociális intézményekben, majd az óvodákban és bölcsődékben tesztelnek – írja az Origo.

Egy hét alatt 15 ezer intézményt tesztelhetnek le

A mintavételező egységekben két-két hallgató lesz az egyetemekről, míg a kormányhivatalok az adminisztratív embert és a sofőrt biztosítják – mondta György István. Szólt arról is, hogy egy egység három intézménybe jut el. Ennek alapján egy hét alatt az összes egység 15 ezer intézménybe jut majd el – mondta György.

A tesztelőket is tesztelik

György István elmondta, hogy elsődlegesen hétköznap fognak tesztelni, míg a szociális intézményekben a hétvégén is lehet tesztelés. A tesztmintavevőket minden nap tesztelni fogják – tette hozzá. Napi 5 ezer, míg hétvégén 7 ezer forint adómentes díjazást kapnak az egyetemi hallgatók, és szükség esetén szállást is kapnak. Ez az egész gyakorlatnak számít az egyetemeken, így kreditet is kapnak. Hátrányosan semmiképpen sem érinti az egyetemistákat az egész folyamat.

76 év a meghaltak az átlagéletkora

Müller Cecília arról beszélt, hogy az elmúlt napokban a fegyelmezettségnek köszönhetően nem ugrott meg a fertőzések száma a korábbiakhoz képest. Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a helyes maszkviselés továbbra is nagyon fontos. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy változatlanul 76 év a meghaltak átlagéletkora. 30, 31, 34 éves áldozat is volt az elmúlt napon – írja a lap.

Nagyon nagy kockázat a cukorbetegség

Müller Cecília közölte, hogy a cukrobetegek esetében a fertőzés elkapására is kétszer nagyobb az esély, és a súlyos szövődményekre is. A meglévő krónikus betegségeket karban kell tartani többet kell konzultálni az orvossal. 7512 főt ápolnak kórházban és 604-en vannak lélegeztetőgépen – mondta. A fegyelmezettség megtartása nagyon fontos, hogy az egészségügyi ellátórendszer terheltsége ne nőjön.

Nagyon fontos a sportolás!

Müller Cecília szerint fontos a szabadban tartózkodás és a mozgás, de ezek esetében is be kell tartani a higiénés szabályokat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések