Hirdessen itt

A jótékony bélbaktérium, ami felgyorsítja a fogyást: a rostban gazdag étkezés mellett fejti ki leginkább a hatását


A Prevotella bélbaktériumtörzs a rostban gazdag táplálkozás mellett segíti a fogyást a kutatók szerint.


Korábbi kutatások is bizonyították, hogy az emberi mikrobiom kulcsfontosságú a hatékony fogyás érdekében, egy nemrégiben publikált tanulmány szerint pedig az egyik bélbaktériumtörzs kiemelkedő szereppel bír ebben a folyamatban.

A Prevotella bélbaktériumtörzs az emésztőrendszerben a rostban gazdag étkezés mellett fejti ki áldásos, fogyást elősegítő hatását. A 2019-ben végzett kutatásban hat héten keresztül követték a részvevők testsúlyváltozását, miközben a székletmintáikban kimutatható bélbaktérium-markerek arányaival is összevetették az eredményeket.

A rostban gazdag étkezés

A kísérlet résztvevőit két csoportra osztották, egyikük teljes kiőrlésű gabonákat, rostban gazdag ételeket fogyasztott, míg a másik félnek finomított gabonából és rostszegény ételekből álló menüsort állítottak össze. Az alanyok mindegyike túlsúlyos volt, de nem szenvedett semmilyen betegségben. Külön megvizsgálták a Prevotella jelenlétét és arányait a kísérlet kezdetén, hogy tisztább képet kaphassanak a bélbaktérium tényleges hatásáról.

A rostban szegény és rostban gazdag étrend hatását nemcsak a testtömeg változásában figyelték meg, hanem az anyagcsere és a mikrobiota jelző változásaiban is lekövették. Kiderült, hogy minél több Prevotella bélbaktériumot mutattak ki, arányosan annál több kilót vesztettek spontán a résztvevők, szám szerint 3,255-0,37 kg között, míg a rostban szegény étrenden élők súlya stagnált. A két csoport között átlagosan két kiló különbséget fedeztek fel, pedig az étvágyban, az anyagcserében nem történt változás.

Támogatja a fogyást a bélbaktérium

Egy másik, szintén 2019-ben készült kutatásban 24 héten keresztül vizsgálták a Prevotella jelenlétének befolyásló hatását a testtömegre nézve, eredményük szerint átlagosan 3,8 kilogrammal fogytak többet azok, akiknek a szervezetében több bélbaktériumot mutattak ki. A kísérletben részt vevők ugyanolyan kalóriatartalmú, csak eltérően rostos táplálékot fogyasztottak.

A spontán fogyás mögötti mechanizmusok még nem teljesen tisztázottak. Ezek a baktériumok képesek lebontani a rostokat, amivel szakértők szerint rövid láncú zsírsavakat termelnek, azaz energiát, amihez hozzájuthat a szervezet. Másik feltételezés, hogy ezzel befolyásolják az étvágyat és a gasztrointesztinális hormonok idegrendszerre gyakorolt hatását.

Mindenesetre önmagában ez a bélbaktérium nem garantálja a fogyást, szükséges hozzá az is, hogy a táplálék teljes kiőrlésű gabonát, zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazzon. A felfedezés segíthet a krónikusan elhízott betegek kezelésében és a mikrobiom szerepének a feltárásában, mely további kutatásokat igényel.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések