A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A cseheknél már tinédzsereket vezényelnek a kórházakba


Világszerte rohamosan terjed a koronavírus-járvány, jelenleg viszont a legrosszabb helyzet egyértelműen Európában van. Több államban is az egészségügy összeomlásától tartanak, hiszen a fertőzöttek számának drasztikus növekedése miatt lassan betelnek a kórházak, és sok egészségügyi dolgozó is megfertőződött a koronavírussal, emiatt pedig veszélybe került a betegek ellátása. Több ország a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedéseket vezetett be, a gazdaság majdnem teljes leállítását rendelték el.


Belgium a katasztrófa felé sodródik

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy Belgiumban jelenleg a legtöbb fertőzött és halott van egész Európában, úgy tűnik, az ország teljesen megadta magát a koronavírus-járványnak, és látszólag semmit sem tesznek annak érdekében, hogy meggátolják a vírus terjedését.

A szakértők szerint az intenzív osztályok kapacitása a végéhez közelít, vagyis hamarosan képtelenek lesznek ellátni a súlyosabb eseteket, vagy más betegeket.

Az esetszámok növekedése ráadásul egyáltalán nem csökken, hanem továbbra is erőteljes növekedés figyelhető meg. Volt olyan háziorvos, ahol tíz tesztből kilenc lett pozitív, míg ez az arány egy hónappal ezelőtt még 30 százalék volt. Ami persze szintén nem kevés.


A Cliniques de l'Europe brüsszeli kórházszövetség igazgatója, Peter Fontaine korábban egy olyan esetről számolt be, amikor egy beteg azért halt meg, mert egyik kórházban sem találtak a műtéthez szükséges szív-tüdő gépet.

A pácienst több kórházba is elszállították, viszont sehol sem tudtak neki segíteni. Az elmúlt hetekben a brüsszeli régióból egyébként is a flamand régióba szállítják a betegeket, mivel az előbbibe már nincs üres ágy. Ez az eljárás már a jövő héten megszűnhet, mivel a legfrissebb jelentések szerint a flamand régióban is gyakorlatilag kifogytak az ágyakból.

Az etikai bizottság azt is kidolgozta, hogy milyen kritérium alapján részesítenek előnyben bizonyos pácienseket, ha mindenképpen dönteni kell. Ez alapján a fiatalabb betegeken előbb segítenek majd, mint az időseken, ha pedig az életkor alapján nem lehet döntést hozni, mert például a fiatal egészségügyi állapota rendkívül rossz, akkor az előbb érkező beteget látják el.

Csehországban tinédzserek segítenek a kórházakban

Csehországban a kormány nemrég november 20-ig meghosszabbította a szükségállapotot. Andrej Babis miniszterelnök a döntést azzal indokolta, hogy csak így lehetséges továbbra is érvényben tartani a kormány által elrendelt koronavírus elleni óvintézkedéseket. Az országban továbbra is tombol a járvány, az egyik legnagyobb gond pedig az, hogy a nyugdíjasok körében már 14 százalékra emelkedett a fertőzöttek aránya.

A helyzet annyira rossz, hogy hat hét alatt már a harmadik egészségügyi minisztert nevezték ki. Jan Blatny azt a Roman Prymulát váltja le, akit korábban egy étteremben fotóztak le, pedig házi karanténban kellett volna tartózkodnia, vagyis még ő sem tartotta be az előírásokat.


Az országban a kórházak is rendkívül túlterheltek, kevés az orvos, és az egészségügyi dolgozók egy jelentős hányada fertőződött meg. Néhány városban már arra van szükség, hogy tinédzsereket is bevonjanak. Olyan fiatalokról van szó, akik egészségügyi szakiskolába járnak, de még csak gimnazisták, így sok tapasztalatuk nincs ezen a területen. Van olyan is, aki még csak most töltötte be 16. életévét, de már egy kórházban segít az orvosoknak.

A legfrissebb jelentések szerint naponta ezer egészségügyi dolgozó kapja el a vírust, összességében már 15 433-an lettek koronavírusosak, köztük háromezer orvos is.

Emiatt az egészségügy annyira leterheltté vált, hogy a csehek más országokból várnak segítséget, valamint arra kérik saját külföldön dolgozó orvosaikat, hogy térjenek. haza.

A legtöbb kórházban már egyáltalán nincsenek szabad ágyak a sürgősségi osztályon, ezért a hadsereg sátorkórházak felépítésén dolgozik a vírus által leginkább sújtott térségekben. Azonban még ha lesz is elég ágy, elég orvos majdnem biztosan nem lesz. Jelenleg már azt is fontolóra veszik a csehek, hogy a fertőzött orvosok egy részét is visszahívják dolgozni, különben teljesen összeomlik a rendszer.

Nagy-Britanniában bajban a kórházak

Szombat este Boris Johnson bejelentette, hogy a briteknél ismét szigorításokat vezetnek be. Bezárnak az éttermek, a pubok és a legtöbb bolt is. A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy akinek nincs halaszthatatlan dolga, az ne menjen el otthonról. Az új intézkedéseket az új fertőzöttek számának drasztikus növekedésével indokolták.

A brit kórházakban is egyre komolyabb problémák alakulnak ki. Van olyan intézmény, amely közösségi oldalon szólította fel a betegeket arra, hogy ne induljanak el, ha nem életveszélyes helyzetről van szó, hiszen nem tudnak új betegeket felvenni, minden kapacitásukat kihasználták. A kórházi ágyak hiánya egy visszatérő probléma a briteknél, annak ellenére is, hogy nemrég ezer új ágyat szabadítottak fel. Ezek a helyek viszont a szakértők szerint már novemberben elfogyhatnak.


Már a tesztek elvégzésére sem maradt elegendő ember, a kormány nemrég csökkentette is a napi irányelvet kétmillió tesztről egymillióra. Szintén arra kérik a lakosságot, hogy próbálják meg maguk elvégezni a tesztet, ezt azonban sokan helytelenül teszik, hiszen semmilyen előképzettségük nincs koronavírustesztek elvégzésére.

A briteknél az utóbbi hetekben ismét feltűnő jelenség lett a pánikszerű vásárlás. Sok helyen már most kifogytak a vécépapírból, és egyre többször lehet látni tömött sorokat az üzletek előtt. A helyzeten tovább ronthat a szombaton bejelentett szigorítás.

Ukrajnában a 70 százaléka megtelt a kórházaknak, Szlovéniában is nagy a baj

Egyre rémisztőbb számok érkeznek Ukrajnából, ahol már nincs olyan régió, amelyben 50 százalék alatt maradt a kórházak kapacitása, összességében az ország kórházi ágyainak 67,2 százaléka megtelt. A legrosszabb Odesszában a helyzet, ahol az ágyak 87,4 százaléka elérhetetlen, de a zsitomiri és a poltavai területen is 85 százalék fölött van az arány.

A legfrissebb hírek szerint Olekszij Petrov, Kárpátalja megye kormányzója vasárnap arról tájékoztatta az állampolgárokat, hogy Ungváron a kórházak megteltek súlyos betegekkel, ezért a koronavírusos fertőzötteket más városokba kénytelenek szállítani.

Szlovéniában, amely nemrég újabb szigorú intézkedéseket vezetett be, arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy a UKC Ljubljana kórházban már annyi koronavírusos beteget kezelnek jelenleg, mint ahányat tavasszal a járvány csúcspontján az egész országban kezeltek összesen. A járvány ráadásul rohamosan terjed több idősek otthonában is. Az egyik ilyen Petrovo Brdóban található, ahol a 24ur értesülései szerint a 93 ott lakó és orvos többsége megfertőződött.

A szibériai kórházban a pincébe viszik a halottakat

Oroszországot is elérte a koronavírus-járvány második hulláma, és miközben tavasszal és nyáron főleg a nagyobb városokban, mint Pétervár, Moszkva és Kazan, terjedt a vírus, jelenleg már minden régióban rossz a helyzet. A legtöbb kórházban arról számolnak be, hogy megteltek, már nem képesek ellátni a betegeket.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes tájékoztatása szerint jelenleg a koronavírusos betegek kezelésére szolgáló kórházi ágyak 80 százaléka megtelt országosan, de néhány régióban már teljesen elvesztették az uralmat a hatóságok. Öt olyan térség is van, ahol ez az arány 95 százalék, vagy afölött van.

Novokuznetskben nemrég egy orvos töltött fel videót, ahol azt mutatja, hogy a hullazsákoktól már járni sem lehet, rajtuk keresztül közlekednek a dolgozók. Egy másik városban, a 650 ezres Barnaulban hasonló helyzet alakult ki. Ott a hatóságok beismerték, hogy valóban a kórházak folyosóin és a pincében halmozzák fel a halottakat, azonban szerintük ez azért történt, mert egy külső cég nem tudja elszállítani őket.



Blagoveshchenskben az egyik helyi újságíró arról számolt be, hogy a halottasháznál sorba kell állni, mivel annyian mennek el halott rokonaik maradványaiért. A halottakat ráadásul eltemetni sem tudják, hiszen a temetkezési vállalatok is túlterheltek.

Omskban egy 70 éves és egy 85 éves koronavírusos beteget szállítottak kórházba a mentők, azonban mivel nem volt szabad ágy, sehová sem fogadták be a pácienseket. A végén a mentősök a regionális Egészségügyi Minisztérium előtt álltak meg és tüntettek a körülmények ellen úgy, hogy a betegek még mindig a mentőautókban voltak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések