A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Videón, ahogy egy fekete lyuk széttép egy csillagot

Elsőre azt gondolhatnánk, ilyen csak a sci-fikben történhet, azonban az árapály-katasztrófák során ez valóban bekövetkezik. 

A kutatóknak sikerült megfigyelniük egy különleges eseményt, egy úgynevezett árapály-katasztrófát (tidal disruption event, TDE), melynek során egy tőlünk 215 millió fényévre lévő szupermasszív fekete lyuk felaprított egy csillagot – írja a 24.hu a IFLScience cikke alapján.

Ez a legközelebbi TDE, melyet valaha észleltek.

Az AT2019qi jelű eseményt bemutató tanulmányban azt írják:

egy naptömegű csillag semmisült meg, míg az objektumot széttépő szupermasszív fekete lyuk nagyjából egymillió naptömegű lehet.

Amikor egy égitest megközelít egy fekete lyukat, az elképesztő gravitáció képes megnyújtani, illetve széttépni az elnyelt objektumot.

Ez az úgynevezett spagetti-hatás. Matt Nicholl, a Birminghami Egyetem csillagásza és a csapat vezetője szerint elsőre azt gondolhatnánk, hogy ilyenek csak a sci-fikben történnek, azonban az árapály-katasztrófák során a fekete lyuk valóban felszív egy csillagot.

A folyamat alatt az anyag felhevül, és látványos kitörések is kialakulnak. A probléma általában az szokott lenni, hogy a haldokló csillag törmeléke és pora akadályozza a megfigyelést, Nicholléknak azonban sikerült elég korán észlelniük a jelenséget, így nem takarta semmi az eseményt.

A szakértők abban bíznak, hogy vizsgálataik segítik majd a későbbi, hasonló kutatásokat.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések