Hirdessen itt

Felmentették az elmebeteg férfit, aki golyó általi kivégzést kért magának, miután késsel támadt egy zöldségesre


A bíróság szerint személyiségzavara és elmebetegsége miatt nem volt képes felismerni tette következményeit. Az ítélet még nem jogerős.

A Szombathelyi Járásbíróság felmentette azt a férfit, akit felfegyverkezve elkövetett rablás kísérletével vádoltak, és elrendelte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben való kényszergyógykezelését.

A férfi tavaly május 20-án megjelent a szombathelyi vasútállomás zöldséges üzleténél, kabátujjából kicsúsztatott egy kb. 10 cm pengehosszúságú kést, amelyet maga előtt tartva az eladónő felé irányított, és felszólította a bevétel átadására. A nő azonban az oldalsó ajtón kimenekült az utcára és segítségért kiáltott, miközben védekezésül egy ládák mozgatására használt kampót tartott a férfi felé, és azt kiabálta neki, hogy menjen el. A támadó erre hátrálni kezdett, de közben többször megfenyegette az eladónőt, hogy le fogja szúrni. Az eladónő kiabálására a szomszédos üzletekből többen kijöttek az utcára, ezért a férfi elmenekült, a kasszában lévő bevétel átadására így nem került sor.

Miután a bíróság a letartóztatásáról döntött, a férfi azt mondogatta az őt kísérő rendőröknek, hogy nem büntethető, ezért nem kerülhet börtönbe. Aztán viszont egészen másról kezdett beszélni.

"Miért nem végeznek ki a helyszínen? Golyó általi halál"

- kérdezte a rendőröktől, ahogy az a 112 Emergency Press videójában is látható, hallható.

A Szombathelyi Járási Ügyészség főügyészségi ügyésze már akkor elmondta a 112 Press-nek, hogy a büntetőeljárás során döntenek arról, hogy a gyanúsított büntethető-e, vagy sem.

A bíróság végül azért mentette fel a férfit, mert jelenleg és az elkövetéskor is személyiségzavarban és elmebetegségben szenved, szenvedett, amely képtelenné tette őt arra, hogy a cselekménye társadalomra veszélyes következményeit felismerje, illetve, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

Az ítélet nem jogerős, mert a férfi és védője bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiánya miatti felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

A bíróság fenntartotta a férfi Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben való előzetes kényszergyógykezelését a másodfokú eljárás befejezéséig. A férfi és védője e döntéssel szemben is fellebbezést terjesztett elő.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések