Hirdessen itt

Véget ért a Jemeni polgárháború eddigi legnagyobb fogolycseréje


A hat éve tartó jemeni polgárháború legnagyobb fogolycseréje ért véget. A két nap során több mint ezer foglyot cseréltek ki egymással az Irán támogatását bíró húszi síita lázadók és a jemeni kormányerők.


A húszik közölték, hogy 671 fogoly érkezett meg az ellenőrzésük alatt álló jemeni fővárosba, Szanaába.
A fogolycseréről szóló, csaknem két éve folyamatban lévő egyezmény része a felek között 2018-ban az ENSZ közvetítésével létrehozott úgynevezett stockholmi megállapodásnak, amelynek néhány pontja azóta sem valósult meg.

A felek a múlt hónapban, Svájcban állapodtak meg véglegesen 1081 fogoly kicseréléséről szintén a világszervezet közvetítésével folytatott tárgyalásokon.

A húszik egyik tisztségviselője a dpa német hírügynökség jelentése szerint elmondta, hogy a felek megállapodtak egy újabb fogolycserében, és jelenleg az ENSZ-re várnak, hogy el tudják dönteni: hol tudnának találkozni a részletek véglegesítése érdekében.

A fogolycseréhez hozzájárult és felügyelte azt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) is. Az ICRC jemeni delegációjának vezetője, Katharina Ritz sikeresnek minősítette a folyamatot a dpa-nak telefonon nyilatkozva.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében.
A jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések