A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tetten érték Gyurcsány pártjának erzsébetvárosi elnökét, amikor lopott


Az elmúlt 30 év egyik legfontosabb tapasztalata, hogy a magyar baloldal hihetetlen kreativitást mutat, ha lopásról van szó. A mai nap azonban egy DK-s politikust egy eddig ismeretlen szintre emelte a politikai banditizmus műfaját.  A VII. kerületben történt 750 milliós parkolási üzlet után az erzsébetvárosi DK képviselője képes volt - ahogy mondani szokták - az apróért is lehajolni. Az ügy kapcsán Bajkai István, Erzsébetváros fideszes parlamenti képviselője is elmondta a véleményét.


Rendőrségi házkutatás zajlott az erzsébetvárosi DK elnökének és önkormányzati képviselőjének, Borka-Szász Tamásnak az irodájában, miután tetten érték lopás közben. Borka-Szász a hivatali irodájában, önkormányzati áramforrásról végzett bitcoin bányászatot. Gyakorlatilag áramot lopott, ipari mennyiségben.

A házkutatás közben a rendőrség több tárgyi bizonyítékot lefoglalt, amelyek a bitcoin bányászatot segítették elő. A lopási ügy külön érdekessége, hogy Borka-Szász Tamás nemcsak a DK önkormányzati képviselője, és helyi elnöke, hanem a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnöke is. Borka-Szász tehát a pénzügyekért és a gazdaságért felelős személy, a kerület vagyonát kezeli.

A kerületi ügyekre rálátó informátorunk szerint Borka-Szász Tamás, Oláh Lajosnak, a DK parlamenti képviselőjének a táskahordójaként került a belvárosi kerületbe. Oláh Csepelről hozta át Borkát, ahol korábban az MSZP önkormányzati képviselőcsoportjának a frakcióvezetője volt. 2013-ban lépett át a DK-ba, majd a sorozatos bukások után kimenekítették egy jólfizető pozicióba.

Bajkai István, a Fidesz erzsébetvárosi képviselője az Origo megkeresésére elmondta, hogy az ügy kapcsán közleményt ad ki a Fidesz helyi szervezete, amelyben többek között arrra szeretnének választ kapni a Dk vezetésétől, hogy a párt részesült-e a bitcoin bányászat hasznából, és ha  igen, akkor a befolyó összegekből mire költött a párt?

Bajkai István elmondta azt is, hogy az erzsébetvárosi Fidesz tett feljelentést a rendőrségen, miután több gyanús jel arra mutatott, hogy a DK politikusa valamilyen illegális tevékenységet folytat a hivatali helyiségekben.

Bajkai elmondása szerint nincsenek arra vonatkozó információk, hogy mióta lopta az áramot a DK politikusa, azonban hozzátette, hogy tudomása szerint a DK frakcióirodájának eddig is szokatlanul magas volt az áramfogyasztása, aminek eddig nem tudta senki az okát.

Nem kizárt tehát, hogy a DK irodáiban az önkormányzati választások előtt is nagyüzemi pénzgyártás folyt. Az önkormányzat, és a lakók költségén.

Bajkai István emlékeztetett arra is, hogy az önkormányzat épületében egy tűzesetet is kivizsgáltak néhány hónapja, amely akkor azzal zárult, hogy a hálózat túlterheltsége okozta a tüzet. Egy elosztóközpontban keletkezett tűz, éppen a mostani ügyben érintett irpda felettt.

„Egy ilyen baleset nem csak az önkormányzat épületét és a tárolt adatok biztonságát veszélyezteti, hanem közvetlenül emberéleteket is." – tette hozzá Bajkai István.

A tűzesetet, és a nagy áramigényű bitcoin bányászat közötti összefüggés nem tűnik légből kapott feltételezésnek. Egy bitcoin bányászatra használt szerver működtetése ugyanis fokozott biztonsági előírásokat igényel, a hűtés, a megfelelő hálózat, felügyelet biztosítása nélkül ugyanis könnyen túlterhelődhet a hálózat és tűz üthet ki.

Érdekes egybeesésre, hogy néhány éve a DK Teréz körúti irodája is tisztázatlan körülmények között leégett, a vizsgálatok akkor is túlterheltséget állapítottak meg a tűz okaként.

A lopás és a két tűzeset közötti összefüggésre vonatkozó kérdésünkre Bajkai István elmondta, hogy benne is felmerült a kérdés, hogy vajon a DK politikusai szakmányban lopják az áramot, és bitcoin bányászatra használják az irodáikat?

A rendőrségi nyomozás elkezdődött, biztosat csak annak lezárulta után lehet erről tudni.

„Érdemes lenne utána nézni, hogy a bitcoin bányászathoz használt eszközöket milyen pénzből vették a DK politikusai. Nem lepődnék meg, ha nem kerülnének elő a számlák." – tette hozzá Bajkai István.

Arra a kérdésre, hogy milyen politikai felelősség terheli a DK-s polgármestert, Niedermüller Pétert az ügy kapcsán, Bajkai István elmondta, hogy véleménye szerint a kerület polgármestere egyszemélyben felelős azért, hogy az általa vezetett önkormányzat a szabályoknak megfelelően működjön. Nagy bajt jelent, ha nem tudta, hogy mi történik a polgármesteri hivatal helyiségeiben.

„Igazából kizártnak tartom, hogy a kerületi vezetés ne tudott volna a lopásról. Niedermüller Péter napi munkakapcsolatban van Borka-Szász Tamással, lehetetlen, hogy egyszer sem találkoztak az irodájában. Oláh Lajos szintén tudnia kellett mindenről, látnia kellett a szervert, hiszen rendszeresen tárgyalnak, együtt dolgoznak." – jelentette ki Bajkai István.

A bitcoin egyébként a dark net egyik legsötétebb terméke, a fekete kifizetések, a pénzügyi visszaélések kedvelt eszköze. Borka-Szász Tamás a bitcoin bányászat tevékenysége közben a legkeményebb bűnözői körökkel állhatott kapcsolatban. A bitcoin bányászat nem csak pénzkereseti lehetőség, hanem támogatja is a fekete pénzek, a bűnözésből származó bevételek tisztára mosását.
Büntetőjogilag csak áramot lopott, azonban itt egy sokkal sötétebb dologról van szó.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések