Hirdessen itt

Továbbra sem védekezik a járvány ellen a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat, ehelyett a kormányt próbálja provokálni


Megint a koronavírus-járvány elleni védekezést szabotálja a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat azzal, hogy nem módosította időben a korábbi maszkviselési rendeletét. A fővárosi rendelet nem követte a kormányzati változásokat, ezért most vissza kell vonni. Időközben az is kiderült, hogy a főváros kezelésébe tartozó Baross utcai idősotthonban nagyon elterjedt a vírus, ami szintén azt mutatja, hogy nem készültek fel a védekezésre. Karácsony korábban sem támogatta a védekezést, amit jól bizonyítanak a Pesti úti idősotthonban történtek is.


Szerdán a Fővárosi Önkormányzatnak vissza kell vonnia a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletét, mivel az nincs összhangban a kormányzati szabályozással. Az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló, legutóbb szeptember 15-én módosított 21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet mellett a kormány szeptember 21-én elfogadta a 431/2020. (IX. 18.) számú rendeletet, amely felülír minden alsóbb szintű jogszabályt (ezt hívják jogforrási hierarchiának).

A fővárosi önkormányzatnak emiatt módosítania kellett volna saját rendeletét, vagy vissza kellett volna vonnia. A saját rendeletük ugyanis jóval enyhébb maszkviselési szabályokat ír elő, mint a kormányé.

Nem tették, ez is jól mutatja, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros megint a kormányt próbálja provokálni.

A főváros jogászainak tisztában kellett lennie a pontos jogi helyzettel, így Karácsonyék már jóval korábban módosíthatták volna saját rendeletüket.

Karácsonynak nem kellenek az ingyenes lélegeztetőgépek

Karácsony azzal is bizonyította, hogy nem fontos számára a védekezés, hogy úgy döntött, az általuk fenntartott két idősek otthonába nem kéri a kormány által felajánlott lélegeztetőgépeket – derül ki az Emmi közleményéből. Az Operatív Törzs bejelentette, hogy a kétszáz fő feletti idősotthonoknak lélegeztetőgépeket biztosítanak. Tizenötből tizenkét idősotthon elfogadta az életek mentésére alkalmas eszközöket.

Időközben kiderült, hogy a főváros Baross utcai idősotthonában jelentősen megnőtt a fertőzések száma, ezért kirúgták az intézmény vezetőjét, és vizsgálatot is elrendeltek. Ez a példa is világosan mutatja, hogy a koronavírus-járványra nem készültek fel a budapesti intézmények.
Karácsonyék nem készítették fel megfelelően a Pesti úti idősek otthonát

Emlékezetes, hogy a főváros nem megfelelő felkészülése miatt a Pesti úti idősotthonban 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál igazoltak koronavírus-fertőzést. 26 dolgozó fertőződött meg. A budapesti idősotthon lett az ország első számú járványügyi gócpontja, amit később a többi fővárosi fenntartású intézmény követett a sorban. Az idén augusztusban lezárult vizsgálat kimutatta, hogy a lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott az idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és fertőzésekhez.

Az Operatív Törzs álláspontja szerint a főváros nem készítette fel megfelelően az intézményt a járványra, ezt a budapesti kormányhivatal is megerősítette. A kormányhivatal munkatársai vizsgálatokat is végeztek az intézményben, amelynek során szabálytalanságok sorát állapították meg.

Nyomozás is zajlik

Még májusban indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban bekövetkezett tömeges halálozás ügyében. A jogi értelemben is tömeges áldozattal járó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt elrendelt büntetőügyben feljelentéskiegészítéssel éltek, és megtették az ehhez szükséges nyomozati cselekményeket. A tanúvallomások felvételével párhuzamosan kirendelték a szükséges igazságügyi orvostani, virológiai, egészségügyi-etikai szakértőket. A szakvélemények kiértékelése után kezdődhet majd meg a halálesetekért felelőssé tehető gyanúsítottak kihallgatása az ismeretlen tettes ellen folyó eljárásban.

Ez is nagyban gátolta a védekezést

A Karácsony Gergely vezette főváros azzal is nagyban gátolta a kormány sikeres védekezését a koronavírus-járvány ellen, hogy április elején a BKK mindenféle szakmai megfontolás nélkül, váratlanul úgy döntött, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva szombati menetrendet vezet be. A döntés ellen Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és a Fidesz is tiltakozott. Emiatt tömegek várakoztak a megállókban, a járatok pedig túlzsúfoltak voltak, ami óriási fertőzésveszélyt jelentett.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések