A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Makacs hasi zsír és vashiány ellen: 10 zsírégető turmix, ami segíti a fogyást


Egész napra ellátnak energiával, és még fogyhatsz is velük!

A szervezet egészséges működéséhez, valamint a fogyókúra sikerességéhez vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra is szükség van.

A vas egy létfontosságú ásványi anyag, ami elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Segíti a vörösvérsejtek képződését, enélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekbe és szövetekbe, de pótlásának a kimerültség, sápadtság és kóros fáradékonyság leküzdésében is nagy szerepe van. Mivel lipolitikus anyagról van szó, egyik tulajdonsága, hogy zsírégető reakciót vált ki az ezért felelős hormonok segítségével, így hozzájárul a pluszkilók leadásához is.

A vas felszívódásához elengedhetetlen a C- és az E-vitamin jelenléte, így érdemes az ezekben gazdag zöldségekkel és gyümölcsökkel társítani. Egy egészséges felnőtt 1-3 gramm vasat tárol a szervezetében, de napi 15-18 milligrammra van szüksége, amit elsősorban változatos táplálkozással tud elérni.

Remek vasforrásnak számítanak a húsok, a belsőségek, a gabonafélék, a magvak, a hüvelyesek, de egyes zöldség- és gyümölcsfélék is. Az utóbbiakból készült turmixok nemcsak önmagukban értékesek, de vitamintartalmuk révén segítik az ételekből származó vas felszívódását is, így a vaspótló étrend kiegészítéseként is fogyaszthatók. A vasban gazdag turmixok nemcsak az energiaszintet turbózzák fel, de tele vannak antioxidánsokkal és emésztést segítő rostokkal is, így érdemes mindennap fogyasztani belőlük. 


Ősszel a sütőtök az egyik legfinomabb alapanyag, ami ráadásul olcsó is. 100 grammjában 45 kalória és 1 milligramm vas van, de tele van béltisztító, laktató rostokkal, C- és B-vitaminokkal is. Egy maréknyi sütőtököt hámozz meg, adj hozzá három fügét, majd turmixold össze két deci vízzel.ű


100 gramm sóska körülbelül 4 milligramm vasat tartalmaz, de gazdag A-, C-, B1-, B2- és B9-vitaminban, amelyek fontosak az anyagcsere-folyamatokban. Mivel a zöld leveles zöldségek, mint a sóska vagy a spenót nyersen magas oxálsavtartalmúak, ami gátolja belőlük a vas felszívódását is, jobb, ha leforrázva készíted el őket. 20 dekagramm sóskát turmixolj össze egy almával és egy naranccsal, majd öntsd fel két deci vízzel. Reggelire is kiváló napindító.


A spenót és az alma kombinációjával vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag turmixot kapsz. Lenmaggal kiegészítve könnyen felturbózhatod az anyagcseréd, és további vassal gazdagíthatod az italt.


Az áfonya, az egres, a fekete ribizli és a szeder is kiemelkedő vastartalommal bír, valamint A-, C-, D-vitamint is tartalmaznak. A bogyós gyümölcsökben található antioxidáns flavonoidok megkötik a szabad gyököket, rosttartalmuk serkenti az emésztést. Isteni piros turmix készíthető belőlük.


A szőlő rosttartalma serkenti a bélmozgást, antioxidáns flavonoidjai sejtvédő hatásúak. Két marék szőlőszemet turmixolj össze egy kanál zabpehellyel, de szintén vasban gazdag chiamaggal is keverheted. A mazsola is sok vasat tartalmaz, ami miatt remek nassolnivaló lenne, ám magas cukortartalmával számolnia kell a fogyókúrázóknak.


Pár szem aszalt szilvából, egy darab felkockázott almából, pár csepp citromléből és egy kanál zabpehelyből igazán tápláló, anyagcserepörgető és vasban gazdag turmixot készíthetsz.


A gránátalma amellett, hogy segít csökkenteni a testzsírt és javítani az inzulinérzékenységet, rosttartalma révén növeli a teltségérzetet. C-vitamin-tartalma segíti a benne levő vas felszívódását is. Egy gránátalma levét és magjait turmixold össze egy banánnal és két deci mandulaitallal.


A cékla bővelkedik vasban és a felszívódását segítő C-, illetve B-vitaminokban. Reszeld le a friss céklagumót, és adj hozzá körtét, reszelt almát, esetleg egy kis citromlevet, majd turmixold össze.


A datolyában nagy mennyiségű kalcium, vas és magnézium is található, magas fehérjetartalma segít az izmok építésében. Pár szemet turmixolj össze egy banánnal és két deci alacsony zsírtartalmú tejjel. A magas cukortartalmát vedd figyelembe a napi menü tervezése során!


A birsalmában levő pektin javítja az emésztést, és kipucolja a beleket, nagy előnye továbbá a magas C-vitamin-tartalma. Hámozz meg 3-4 birsalmát, majd turmixold össze. Hígítsd egy kis vízzel a megfelelő állag eléréséhez.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések