A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kipucolja a bélrendszert, és felpörgeti a lelassult anyagcserét: a Mayr-kúra az erős túlsúlynál is segít


Rebel Wilson színésznő a Mayr-kúrának és az edzésnek köszönheti húszkilós fogyását.

Dr. Franz Xaver Mayr osztrák orvos kutatásai során rájött arra, hogy számos betegség kapcsolatban áll az emésztőrendszer működési zavaraival, ezek a megbetegedések pedig nagyban összefüggnek azzal, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

Éppen ezért nagyjából száz évvel ezelőtt egy olyan módszert dolgozott ki, amely a betegségek korai diagnosztizálása után a táplálkozáson keresztül végzett kezelésen alapszik. Szerinte a tünetek megjelenését kiindulópontként kell kezelni, ami megfelelő étkezéssel megelőzhető és kezelhető.


Mit tud a Mayr-kúra?

A Mayr-kúra egy 3-4 hétig tartó léböjtkúra, aminek célja, hogy kitakarítsa a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat, amelyek a lassú anyagcsere okozói. Így a helyes bélműködés visszaállításával és a megfelelő étkezési szokások kialakításával a felkúszott pluszkilóknak is hamar búcsút lehet inteni.

A People magazin szerint Rebel Wilson amerikai színésznőnek is a kúra, emellett pedig a heti hatszori testmozgás segített abban, hogy az elmúlt hónapokban húsz kilótól szabaduljon meg.  

A kúra egyik lényegi eleme, hogy mellőzni kell az olyan élelmiszereket, amik "mérgezik" az emésztőrendszert, így a diéta csökkentett glutén- és tejfogyasztást ír elő, mivel egyes alkotóelemei emésztőrendszeri problémákat, érzékenységet okozhatnak. Probiotikumokban gazdag tejtermékeket, például kefirt, natúr joghurtot lehet fogyasztani. Az étkezések alapját a rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, a friss hal és a teljes kiőrlésű lisztekből készült élelmiszerek adják. A diétához az is hozzátartozik, hogy az ételeket miképp fogyasztják. A táplálékot alaposan, legalább 30-40-szer meg kell rágni lenyelés előtt, és fontos az ízekre is figyelni, így az asztalnál érdemes kerülni a számítógépezést, telefonálást.

A diéta három fázisa

Pihenés és felkészülés

Az első szakasz 4-5 napos böjtöléssel kezdődik, amely során fontos a bőséges folyadékbevitel, a gyógyteák, a zöldséglevesek fogyasztása és a megfelelő mennyiségű alvás: nemcsak a testnek, de az elmének is pihennie kell. Az ételeket az étkezés előtt érdemes megszagolni, az agy jelezni fogja az emésztőrendszernek, milyen táplálékot kell befogadnia.


Tisztítás és rágás


A második szakaszban a rágáson van a hangsúly. Az ételeket alaposan, lassan kell megőrölni a fogakkal, amíg pépessé - hús esetében amíg megfelelő méretűvé - nem válik. A rágás abban segít, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel az emésztés során, nem mellesleg a vastagbél munkáját is megkönnyíti, ha nem egyben nyeled le a falatokat.

Az étkezések között tilos a nassolás, a reggeli legyen a nap legtartalmasabb étkezése, az ebéd állhat egy levesből és másodikból, a vacsora pedig könnyed fogás legyen.

Gyakorlás

Az étrend harmadik pontja az egészséges állapot optimalizálása és fenntartása, amit gyakorlással lehet elsajátítani. Fontos a test jelzéseire figyelni, mikor éhezik meg az ember, ráhangolódni az ételekre és alaposan megrágni azokat, így lassan, fokozatosan vissza lehet térni a normális étkezésre.
Milyen ételeket lehet fogyasztani?

 👉 Fehérjék: pisztráng, pulykamell, bárányhús, lazac, marhahús, tofu.
 👉 Zöldségek: spenót, hagyma, retek, sárgarépa, fehérrépa, burgonya, karalábé, paradicsom, édeskömény, brokkoli, csicseriborsó.
👉 Gyümölcsök: mazsola, sárgabarack, aszalt szilva, alma, bogyós gyümölcsök, gránátalma, narancs, citrusfélék, banán, papaja, mangó, avokádó.
👉 Teljes kiőrlésű termékek: zab, köles, tönkölyliszt, hajdinaliszt, barna rizs.
👉 Diófélék és magvak: dió, szezámmag, mandula.
👉 Tejtermékek: vaj, kecskesajt, kefir, natúr joghurt, parmezán sajt, túró, rizstej, zabtej.
👉 Fűszerek és ételízesítők: kősó, extra szűz olívaolaj, balzsamecet.
👉 Italok: zöld tea, gránátalma leve és víz.


A diéta nem határoz meg konkrét mintatervet, de azt javasolja, hogy minden egyes étkezésnél kombinálva legyenek a makrotápanyagok, azaz a tányéron kapjanak helyet a zsírok, fehérjék, szénhidrátok is. A cukrok legyenek 14 napra kiiktatva. A cukormegvonás miatt az első napokban hangulatingadozás, fejfájás léphet fel, de ez egy normális folyamat. Napközben legalább 2-3 liter folyadékot kell fogyasztani, lehetőleg vizet, és a napot reggeli tornával kezdeni.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések