Hirdessen itt

Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a zsírégetést: így fogyaszd a csipkebogyót


A csipkebogyó nemcsak a megfázásos időszakban tesz jó szolgálatot: a zsírégetést is segíti.

Nem véletlen, hogy az őszi-téli megfázásos időszakban sokan javasolják a csipkebogyó és az abból készült termékek fogyasztását. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, és fokozza a szervezet védekezőképességét, segít megelőzni a betegségeket, valamint legyűrni a különféle fertőzéseket. 

A csipkebogyót annak idején a skorbut megelőzésére használták, de vízhajtó hatása miatt remekül alkalmazható vese-, illetve hólyagbántalmak és székrekedés esetén is.

Hogyan fogyaszt a csipkebogyó?

C-vitamin-tartalma a kora őszi hónapokban a legmagasabb, így érdemes ősz elejétől gyűjteni, amikor már kicsit megcsípte a dér, és puhulni, ráncosodni kezdenek a szemek. 100 grammja több mint 400 mg C-vitamint tartalmaz, ez közel tízszer annyi, mint amennyi a citromban található. A C-vitamin amellett, hogy erősíti az immunrendszert, és antioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök ellen is hasznos, a zsírégetési folyamatokban is szerepet játszik. 

Mivel a C-vitamint az emberi szervezet nem képes előállítani, beviteléről gondoskodni kell. A megfelelő C-vitamin-pótlás a Journal of American College of Nutrition hasábjain publikáltak szerint javítja a zsíroxidációt, azaz a zsírégetést az aerob edzés során, de a C-vitamin-fogyasztás szorosan kapcsolódik az optimális BMI-hez is. Azok a kísérleti alanyok, akiknek megfelelő volt a C-vitamin-szintjük, 30%-kal több zsírt égettek, mint azok, akiknek alacsony volt.

Csökkenti a koleszterinszintet

Egy másik kutatás arra kereste a választ, hogy a csipkebogyó fogyasztása milyen hatással van a túlsúlyos kísérleti alanyok koleszterin- és vérnyomásértékeire. 31 elhízott pácienst vontak be a kutatásba, akiknek napi 40 gramm csipkebogyóból készült poritalt kellett fogyasztaniuk hat héten keresztül, ennek hatásait hasonlították össze a kontrollcsoportéval. A betegek testsúlyát, glükóztoleranciáját, vérnyomását, koleszterinszintjét és a gyulladásos markerek szintjét értékelték. Megállapították, hogy a csipkebogyólé fogyasztása a benne található pektin miatt jelentősen csökkentette az elhízott embereknél mind a koleszterinszintet, mind a kardiovaszkuláris - szív- és érrendszeri - betegségek kockázatát a kontrollcsoportéval szemben.

Így fogyaszd a csipkebogyót

A piros termésből gyógytea, szörp, lekvár, mártás vagy akár - a svédek egyik nagy kedvence - csipkebogyóleves készülhet. A csipkebogyó húsát, héját és kis mennyiségben a magját is tartalmazó őrlemény magas rosttartalommal bír, kenyerek, diétás sütemények vagy turmixok alapanyagaként is szolgálhat. A napi, javasolt adag 1-2 teáskanálnyi őrlemény.

A csipkebogyótea elkészítéséhez két-három gramm összetört csipkebogyóhúst tegyél egy csészényi hideg vízbe, majd áztasd benne egy éjszakán át. Reggel szűrd le, melegítsd kicsit, de ne forrald fel, hogy ne illanjanak el az értékes vitaminjai. Az így elkészített teát ízesítheted egy kevés mézzel. Napi két csészével fogyassz belőle az őszi, téli időszakban.

Ha a csipkebogyóteát evés előtt iszod, azzal felkészítheted a gyomrot az emésztésre, és így a tápanyagok is jobban felszívódhatnak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések