A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az aradi vértanúk sorsa nemzedékek számára mutatja az emberi helytállás példáját


„Történelmünk során talán ez volt az a pillanat, amikor a nemzet legnagyobb része egyet akart, amikor a közös cél érdekében kész volt vállalni az áldozatokat, a lemondást, a halált is.”

Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából, október 4-én délután az adai Damjanich János-emlékműnél kegyeleti emlékműsort és koszorúzási ünnepséget tartottak. A megemlékezést követően a Szentháromság katolikus templom felszentelésének 225. évfordulójának alkalmából ünnepi szentmisét celebráltak.

Vasárnap délután koszorúzással egybekötött megemlékezést, és szentmisét tartottak Adán, az aradi vértanúk előtt tisztelegve a város központjában elhelyezett Damjanich János-emlékműnél. Az alkalmi műsorban irodalmi és történelmi összeállítást mutatott be a Vadvirág Hagyományápoló Kör, majd elhangzott a megemlékező beszéd. A rendezvény díszvendége Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke betegség miatt nem tudott részt venni a koszorúzáson.

A Millecentenáriumi Emlékbizottság elnöke, Gruber Ferenc beszédében a sok éve kivégzett honvédtisztek kitartását méltatta. A szónok felelevenítette a mártírok személyét, hogy ne felejtődjön el semmiképpen, kik is voltak ők, honnan jöttek, milyen ügyért adták életüket.

- Történelmünk során talán ez volt az a pillanat, amikor a nemzet legnagyobb része egyet akart, amikor a közös cél érdekében kész volt vállalni az áldozatokat, a lemondást, a halált is. 171 év telt el azóta, az aradi vértanúk sorsa azóta is nemzedékek számára mutatja az emberi helytállás példáját – fogalmazott Gruber Ferenc beszédében.

A megjelentek közül legelőször dr. Kaizinger Tibor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja helyezett el virágkoszorút az emlékműnél. A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében mgr. Hajnal Jenő, elnök és Péter Krisztina, bizottsági tag hajtottak fejet az 1848-49-es szabadságharc mártír tábornokai és tisztjei előtt. Ada község önkormányzata nevében Búcsú Attila helyezett koszorút az emlékhelyhez. A délután folyamán további virágokkal tisztelegtek a pártok, a civil szervezetek, az intézmények és művelődési intézmények tagjai is.

A megemlékezés után 17 órától szentmisén vehettek részt a Szentháromság katolikus templom felszentelésének 225. évfordulójának alkalmából. A római katolikus templom külön ünnepi programjában a kelebiai Tarabuka kórus és az adai Szentháromság Gyermekkórus hangversenyét hallgathatták meg. A szentmisét több lelkész tartotta Szungyi Károly, helyi plébános vezetésével.

Az egyedülálló szerkezetű toronnyal rendelkező egyházi építmény bekerült a vajdasági magyar értéktár épített örökségünk kincsei közé. Építéséről, sorsáról több feljegyzés is megmaradt az utókornak.

Rúzsa Mária (vajma.info)


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések