A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Minden érintettet kártalanítottak, lezárult a ladányi gázrobbanás ügye


Már csupán az egykori tűz közelében lévő kiszáradt fák utalnak a múlt év november 18-án hajnalban Püspökladány határában történt gázvezeték-szakadásra és a következtében kialakult hatalmas tűzre.


Az utómunkálatok befejeződtek, erről kérdeztük a vezetéket üzemeltető FGSZ Zrt.-t.


Kifogást nem emeltek

A meghibásodott távvezetéken kicseréltük a sérült vezetékszakaszt és helyreállítottuk a gázátadó állomás sérült berendezéseit is. 2019. december 21-ére a biztonságos gázszállítás feltételei maradéktalanul teljesültek. A termőföldet az eredeti állapotba állították helye. Az érintett terület használójának pénzbeli kártalanítása a zöldkár vonatkozásában megtörtént. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földhivatali Osztálya az érintett területen helyszíni szemlét tartott, amelyen megállapította, hogy a szóban forgó terület természetbeni hasznosítása megfelel az ingatlan-nyilvántartási művelési ágnak, tehát a szántónak, igazolva ezzel a termőföld eredeti állapotba történő helyreállítását. A helyszíni szemléről a bevett gyakorlat szerint jegyzőkönyv is készült.


A terület tulajdonosa és használója a rekultivációs munkát elfogadta, az ellen kifogást nem emelt.


A meghibásodás bekövetkezése után azonnal elkezdődött a lakosság körében a kárfelmérés, és minden érintett, kárt elszenvedett tulajdonost az FGSZ Zrt. kártalanított. A hibaelhárítás technológiája maradéktalanul megfelel az érvényben lévő szigorú biztonsági előírásoknak, a vezetéken a helyreállítás óta biztonságos és folyamatos a földgázszállítás – áll az FGYZ Zrt. Napló kérdésire küldött válaszaiban.


Kiégett és elaludt

Mint arról a Napló hírt adott, Püspökladány szélső házsorától légvonalban mintegy 250 méterre a múlt év november 18-án kora hajnalban felhasadt egy föld alatti gázvezeték, majd a kiáramló gáz belobbant. Az utcák néptelenek voltak, így emberek testi épségében nem esett kár. A tűz felőli házsor épületei közül néhányban azonban igen; a hatalmas hő hatására ablaküvegek pattantak el, redőnyök olvadtak meg.


Az esetet követően helyszínre érkező rendőrség, tűzoltóság, polgárőrség, mentőszolgálat tökéletesen kezelte a kialakult helyzetet, a lakosság is megőrizte nyugalmát. A kiszakaszolt vezetékből körülbelül két óra alatt kiégett a gáz, és elaludt a tűz.


A káreset helyszínén több méter mély és mintegy 15 méter átmérőjű gödör keletkezett, a környezetében a hőhatás miatt miatt megolvadt, majd üvegesre szilárdult a termőföld.


Az FGSZ szakemberei elvégezték a kárelhárítást, illetve felderítették a vezetékhasadás okát. Megállapították, hogy a lobbanáshoz több apró hiba egyidejű megjelenése vezetett, amelyek közül külön-külön egyik sem okozott volna bajt. A vezeték állapota, működtetése, karbantartása megfelelt az odavonatkozó előírásoknak.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések