A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kontroll nélkül: Tudja, mit csinál, amíg alszik?


Amikor alszunk, testünk azt csinál, amit akar. Néha talán jobb, ha erről nem is tudunk.

Az ember élete csaknem egyharmad részét alvással tölti.

Az alvás létszükséglet, a test és az elme pihenésére és erőgyűjtésére szolgál. Testünk azonban pihenés közben is dolgozik, és furcsa, érdekes dolgokat művel.  

Végtagok rángatózása

Alvás közben az emberek legalább 70 százaléka kap kisebb vagy nagyobb görcsöt. Ez a kezek és lábak hirtelen beálló szaggatott mozdulatai, melyek az éjszaka közepén egyszerre csak felébresztenek. Többségük olyan álomhoz kötődik, melyben zuhanunk a semmibe. Néhány elmélet szerint  ez őseink öröksége, akik a fákon aludtak. Amikor ilyen görcs elkapta őket, megváltoztatták testhelyzetüket az ágon, nehogy leessenek.

Fogcsikorgatás

Legtöbb embernél a bruxizmus, tehát a fogcsikorgatás teljesen normális jelenség. Okai még eddig nincsenek teljes mértékben felderítve, legjelentősebb indító tényezőjeként azonban általában a stresszt emlegetik. Reggelenként, ha fájó fogakkal, állkapoccsal vagy fülekkel ébred, menjen fogorvoshoz. Éjszakára rögzítősínt ajánl, mely csökkenti a nyomást. A masszázs és lazító gyakorlatok is segíthetnek.  

Hangos éneklés

Néhány szerencsétlen beszél, vagy énekel álmában. Vagyis nem ők maguk a szerencsétlenek, hanem környezetük. Ezek lehetnek viszonylag egészen egyszerű hangok, vagy fokozott teljes monológok. Ébredés után általában senki sem emlékszik erre, s ha a hálótárs ezt megismétli nekik, szinte el sem tudják hinni.

Túlzott bélgáztermelődés

Éjszaka meglehetősen nehéz a természetes módon áramló bélgázok termelését kontrollálni. Mivel testünk izmai maximálisan el vannak lazulva, a bél akadály nélkül engedi ki a gázokat. Ennek elkerülésére ajánlott könnyű vacsora fogyasztása három órával a lefekvés előtt.

Alvási paralízis

Az alvási paralízis mindenki számára, aki már átélte, rendkívül kellemetlen élmény. A szervezet olyan mechanizmusokkal rendelkezik, melyek az alvás folyamán leblokkolják az izmokat, hogy azok az Ön akciós álmai függvényében ne mozogjanak. Olykor azonban csődöt mond, Ön hirtelen felébred és annak ellenére, hogy éber állapotban van, képtelen akár egy izmát is megmozdítani.  

Fokozott szemmozgás

A mély alvás szakaszában levő szemmozgások még mindig kutatás tárgyát képezik, mivel ez  az ideggyógyászat számára  továbbra is rejtelmes jelenség. A szemek mozognak és lefelé irányuló mozgást végeznek. A tudósok az alvás e fázisát az emlékezet konszolidációjára szolgáló neuronok sztimulációjával magyarázzák. Emberi nyelvre lefordítva – ennek a mozgásnak köszönhetjük azt, hogy másnap vissza tudunk emlékezni az átélt dolgokra.

Izgató álmok

Meglehetősen ismerős jelenség a férfiak éjszakai erekciója, melyet a férfiak egy éjjel akár háromszor – ötször is átélnek. Ugyanakkor a nők is átélik az izgató érzést a nemi szervek környékén észlelt impulzusok formájában, melyek egy erotikus álom által akár orgazmust is okozhatnak.  

Magasabbak vagyunk

Pihenéskor hátgerincünk meglazul és megnyúlik, minek következtében a csigolyák közötti tér kissé kitágul. Reggel viszont a csigolyák ismét összehúzódnak.

Az alvás karcsúsít

Testünk alvás közben is égeti az energiát, ezért ajánlott a felnőtteknek a napi  7 – 9, a gyerekeknek 10 órai alvás. Szervezetünk csaknem 70 százalék energiát fektet a lélegzésbe, gondolkodásba és az alvásba, ezért  a fogyni vágyók  szívesen látott segítőtársa.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések