A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elítélték a halálos balesetet okozó vésztői sofőrt, akinek hibájából 3 ember vesztette életét

Három év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte szerdán nem jogerősen a Békési Járásbíróság azt a 63 éves vésztői férfit, aki azt a munkásokat szállító kocsit vezette, amely másfél éve Tarhos és Vésztő között, a bélmegyeri leágazás előtt mintegy száz kilométer/órás sebességgel a fának csapódott. A balesetben hárman életüket vesztették.

– Sajnálom az egészet, inkább én maradtam volna ott, mint ők – mondta az utolsó szó jogán, az ítélethirdetés előtt a vádlott. A 63 éves vésztői férfi rokonait, barátait veszítette el a tragédiában. A baleset részleteivel kapcsolatban továbbra sem tudott nyilatkozni, nem emlékszik semmire sem.

A tényállás szerint tavaly február 14-én 16 és 17 óra között történt a baleset Tarhos és Vésztő között, a bélmegyeri leágazás előtti nyílegyenes szakaszon. A járműben a sofőrrel együtt öten utaztak. A vádlott 98-99 kilométer/órás sebességgel közlekedett, majd egy enyhe ív mentén haladt – ami a kormány 15-20 fokos elfordításának felel meg –, és áttért a menetiránya szerinti bal oldalra, lehaladt a padkára és egy fának csapódott.

Amikor elindult balra a kocsi, 130 méterre voltak a végzetes fától, amikor átlépte a felező vonalat, 88 méterre, illetve amikor lehaladt az úttestről, 44 méterre. A szaggatott vonal átlépése és a fának való becsapódás között mindössze három másodperc telt el, tehát gyorsan zajlottak az események.

A balesetben hárman vesztették életüket: a 26, a 35 és a 62 éves vésztői férfiak élettel össze nem egyeztethető sérüléseket szenvedtek, az azonnali segítségnyújtás sem menthette volna meg őket. Arra lehet következtetni bizonyos nyomokból, hogy nem használták a biztonsági övet. A sofőr maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett – az egészségkárosodás 32 százalékos munkaképesség-csökkenést eredményezett –, az ötödik utas pedig súlyos sérüléseket.

A Békési Járásbíróságon a vádlottat halálos közúti baleset okozása miatt három év fogházbüntetésre ítélték, elvették három évre a jogosítványát, illetve kötelezték a több mint 1 millió forintos bűnügyi költség megtérítésére. Az ítélet nem jogerős, többek között a sofőr is fellebbezett a döntés ellen.

Hogy hogyan történt a tragédia, hogy miként haladt le az autó az úttestről, választ adott az eljárás. Azonban arra, hogy miért, nem igazán. Ahogy az ítélet indokolásában elhangzott, sem igazolni, sem valószínűsíteni nem lehet olyan betegséget a sofőrnél, ami hirtelen rosszullétet okozott volna. Az epilepszia szintén kizárható. A szívritmuszavar, a vérnyomás megugrása vagy esése is eszméletvesztést okozott volna. Tehát pillanatnyi figyelmetlenség, elalvás állhat a baleset hátterében.

Rokonait, barátait vesztette el

A külső körülmény és a jármű meghibásodása kizárható, tehát a baleset okát a vádlott személyében bekövetkező körülményben kell keresni – mondta az ügyész a perbeszédek során, aki szerint nincs olyan körülmény, ami alapján hirtelen rosszullétre lehetne következtetni. A vádhatóság végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Az ügyvéd szerint viszont lehetett rosszullét, mivel az ötödik utas azt mondta, a sofőr a kormányra volt borulva, a szemből jövő kocsi vezetője pedig azt állította, nem látta a sofőrt. Szerinte az adatok alapján felléphetett hirtelen egészségügyi probléma az egyébként magas vérnyomással küzdő vádlottnál. Ezért a védelem – gondatlanság hiányában – a sofőr felmentését kérte.

Az ítélet során súlyosító körülményként értékelték, hogy hárman haltak meg és egy ember súlyosan megsérült; azt pedig enyhítőként vették figyelembe, hogy a vádlott rokonai, barátai haltak meg, hogy ő is maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett, hogy 30 éve van jogosítványa és 1 millió kilométert vezetett tavalyig balesetmentesen.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések