A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A hagyományos szilvás gombóc több évtizedes receptje: így biztos nem lesz kemény


A krumplis tésztából készülő, aranyló zsemlemorzsába hempergetett szilvás gombóc örök kedvenc, amit egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád.

Felejtsd el a bolti mirelit szilvás gombócot! Néhány praktikát bevetve a tiéd is legalább olyan jól fog sikerülni, mint régen a nagyinak. Az egyik legfontosabb, hogy magas keményítőtartalmú, szétfővő krumplit válassz hozzá. Továbbá a lehető leggyorsabban gyúrd össze a tésztát, és a lisztet fokozatosan szórd csak hozzá, hisz a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyit vesz fel.  

Hozzávalók:

    1 kg szilva
    30 dkg liszt
    15 dkg zsemlemorzsa
    5 evőkanál olaj
    1 db tojás
    só
    fahéj
    cukor

Elkészítés:

A szilvát mosd meg, vedd ketté, szedd ki a magot, és szórd meg fahéjas cukorral. A krumplit héjában főzd meg, és dobj hozzá sót. Főzd puhára körülbelül 25 perc alatt. Szűrd le, pucold meg, és még melegen törd át krumplinyomón. Amikor kihűl, add hozzá a tojást és annyi lisztet, hogy rugalmas tésztát kapj. Nyújtsd ki lisztezett felületen, és vágd 8x8 centis négyzetekre. Mindegyikre rakj egy szilvát.

Fogd össze a tészta négy sarkát, és formázz gombócot. Ügyelj arra, hogy ne szakadjon szét, és sehol ne legyen lyukas a gombóc! Egy fazékban forralj vizet, amikor lobog, rakd bele a gombócokat. Várd meg, míg feljönnek a víz tetejére, majd vágj ketté egyet. Ha homogén, leszűrheted. Forgasd olajon megpirított zsemlemorzsába, és óvatosan rázd össze.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések