Most már nekiláthatsz, hogy eltedd a barackkompótot télre. Így biztosan megmarad az élénk színe és a csodás íze is.
Zárd üvegbe a nyári gyümölcsök csodás ízét, jó lesz majd télen levenni a polcról. Nem kell tartósítószer, elég arra ügyelni, hogy a barack egészséges, az üveg tiszta legyen, de a gőzölés is hozzájárul ahhoz, hogy ne buggyanjon meg. A fűszerezés egyszerű, a vanília és a fahéj jól illik hozzá.
> 1 l víz
> 50 dkg cukor
> 1 rúd vanília
> 1 rúd fahéj
> 2 teáskanál citrom
Rendezd el a gyümölcsöket üvegbe, és öntsd fel a sziruppal. A tetőket csavard rá jó szorosan. Pakold az üvegeket tepsibe, arra figyelj, hogy ne érjenek össze. Töltsd a tepsit háromnegyedig vízzel, és gőzöld 30 percig az üvegeket. Hagyd a tepsiben kihűlni, majd mehet a polcra.
Zárd üvegbe a nyári gyümölcsök csodás ízét, jó lesz majd télen levenni a polcról. Nem kell tartósítószer, elég arra ügyelni, hogy a barack egészséges, az üveg tiszta legyen, de a gőzölés is hozzájárul ahhoz, hogy ne buggyanjon meg. A fűszerezés egyszerű, a vanília és a fahéj jól illik hozzá.
Hozzávalók:
> 4 kg őszibarack> 1 l víz
> 50 dkg cukor
> 1 rúd vanília
> 1 rúd fahéj
> 2 teáskanál citrom
Elkészítés:
Fontos, hogy a kompótba csak egészséges, érett barackokat válogass. Alaposan mosd meg a gyümölcsöt, hámozd meg, vedd ketté, és szedd ki a magját. Locsold meg kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg. Az üvegeket alaposan tisztítsd meg, sterilizáld mikróban vagy mosogatógépben. A vizet öntsd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a vanília kikapart belsejét, a fahéjat, és forrald fel. Amikor a cukor elolvad, húzd le a tűzről.Rendezd el a gyümölcsöket üvegbe, és öntsd fel a sziruppal. A tetőket csavard rá jó szorosan. Pakold az üvegeket tepsibe, arra figyelj, hogy ne érjenek össze. Töltsd a tepsit háromnegyedig vízzel, és gőzöld 30 percig az üvegeket. Hagyd a tepsiben kihűlni, majd mehet a polcra.
0 Megjegyzések