A török étkezdék kedvence a sült tejberizs, amit most friss, zamatos barackkal is feldobhatsz.
A baklava mellett talán a krémes, égetett tetejű tejberizs a törökök legismertebb édessége. A mennyei desszertet otthon is könnyen elkészítheted, és érdemes gyümölccsel még csábítóbbá tenni. Ne várd meg, míg teljesen kihűl, hisz langyosan a legfinomabb!
> 15 dkg cukor
> 1.5 l tej
> 2 db barack
> 2 evőkanál étkezési keményítő
> 1 db tojássárga
> 1 csomag vaníliás cukor
> 1 csipet só
A keményítőt keverd simára kevés langyos tejjel és a tojássárgával, majd dolgozd a tejberizshez. Kanalazd a rizst tűzálló tálkákba. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd 30 percig. A sütési idő vége felé rakd az édességre a szeletekre vágott barackot. Akkor jó, ha a tejberizs teteje elkezd pirulni.
A baklava mellett talán a krémes, égetett tetejű tejberizs a törökök legismertebb édessége. A mennyei desszertet otthon is könnyen elkészítheted, és érdemes gyümölccsel még csábítóbbá tenni. Ne várd meg, míg teljesen kihűl, hisz langyosan a legfinomabb!
Hozzávalók:
> 15 dkg rizs> 15 dkg cukor
> 1.5 l tej
> 2 db barack
> 2 evőkanál étkezési keményítő
> 1 db tojássárga
> 1 csomag vaníliás cukor
> 1 csipet só
Elkészítés:
A rizst alaposan mosd meg, majd tedd fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Amikor a folyadék nagy részét magába szívja, öntsd hozzá a tej felét. Közben add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót. Folyamatosan kevergetve főzd forrástól számítva 10 percig, közben részletekben öntsd hozzá a maradék tejet, majd húzd le a tűzről.A keményítőt keverd simára kevés langyos tejjel és a tojássárgával, majd dolgozd a tejberizshez. Kanalazd a rizst tűzálló tálkákba. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd 30 percig. A sütési idő vége felé rakd az édességre a szeletekre vágott barackot. Akkor jó, ha a tejberizs teteje elkezd pirulni.
0 Megjegyzések