Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Fogyaszt, csökkenti a koleszterinszintet és a stroke kockázatát: a paradicsom 4 jótékony hatása

A kalóriaszegény paradicsomnak nagyon sok fajtája van, és sokféleképpen használható fel.

A nyár slágere a paradicsom, ami lédús, zamatos, édes íze miatt számtalan módon variálható. Kiváló alapja egy könnyed, egyszerű levesnek, isteni salátának, szósznak, de szénhidrátszegény tésztával, hússal is jól kombinálható.

A kalóriaszegény zöldség Dél- és Közép-Amerikából indult hódító útjára, Európában csak a 16. század után vált ismertté, de mára a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett. Kezdetben dísznövény volt, az 1870-es években termesztették legelőször hazánkban. 

Miért jó választás a paradicsom?

A napfényben érlelt paradicsom a kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, zamatos íze nem hasonlítható össze a külföldről behozott változattal. A burgonyafélék családjába tartozik, tápanyagai révén számtalan módon hat a szervezetre, és támogatja a fogyást, így mindennap fogyaszthat belőle az ember. 

A paradicsom rosttartalma magas, 100 grammja 12 grammot tartalmaz, így könnyen eltelíti a gyomrot, csökkentve az étvágyat, de magas víztartalma is tovább fokozza a laktató hatást. Tápanyagai között számos ásványi anyag és vitamin található, mint például B-, C-, E-, K-vitamin, folsav, kálium, magnézium, vas, kalcium és foszfor. A paradicsomban található primer karotenoid, a likopén hatásos antioxidáns, amely gátolja a rákos sejtek kialakulását, valamint védi a méreganyagokat és a felesleges vizet kiválasztó vese működését, így nagy szerepe van a szervezet zavartalan működésben. A likopén adja a zöldség élénkpiros színét, minél pirosabb, annál jobb a diéta szempontjából.

Egy másik különleges hatóanyag a paradicsomban a 13-oxo-ODA zsírsav, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben, aktivizálja a test zsírbontó folyamatait, és támogatja a szív egészségét.

Csökkenti a koleszterinszintet

Kutatások azt is bizonyították, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz – LDL – koleszterin szintjét. 21 alany vett részt a vizsgálatban, ahol három héten át paradicsomból készült ételeket fogyasztottak. A vizsgálat végén megállapították, hogy a kontrollcsoporthoz viszonyítva 17%-kal csökkent a szervezetükben az LDL-koleszterin-koncentráció.

Csökkenti a stroke kockázatát

A paradicsom és a belőle készült ételek fogyasztásával csökken a stroke előfordulásának kockázata: finn kutatók rájöttek, hogy 55%-kal alacsonyabb a stroke-kockázat, azoknál 46-56 éves férfiak között, akiknek likopén szintje magasabb.

Isteni paradicsomos receptek amelyeket érdemes kipróbálni, ha fogyni akarsz

Főoldal Receptek Isteni paradicsomos receptek amelyeket érdemes kipróbálni, ha fogyni akarsz A kalóriaszegény paradicsomnak nagyon sok fajtája van, és sokféleképpen használható fel. Összegyűjtöttük a legjobb recepteket, amik most, szezonban az igaziak. Főoldal Receptek Paradicsomos bruschetta bazsalikommal, olívaolajjal: az olaszok kedvenc nyári szendvicse Élvezd a nyarat, varázsolj mediterrán hangulatot a konyhádba ínycsiklandó bruschettával.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések