Hirdessen itt

Egy friss kutatás szerint a rendszeres testmozgás amellett, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, abban is segíthet, hogy lassabban öregedjünk

Csakhogy nem mindegy, hogy milyen edzésről van szó.

Az European Heart Journal nevű szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely mindenkit arra ösztönöz, aki szeretne sokáig fiatal(os) maradni, hogy építsen be HIIT (magas intenzitású interval) edzést, illetve állóképességet javító gyakorlatokat az edzésrutinjába. A Healthline.com-on szemlézett kutatás szerint ugyanis ezek az edzésfajták megemelik a pulzust, és ezáltal hosszabb ideig tartják fiatalon a sejteket. De hogy honnan jöttek rá a kutatók, hogy ez a fiatalság kulcsa? Megmérték az alanyok telomerjeit.

A hosszú a nyerő

A telomerek a kromoszómáink végén található "védőkupakok", amelyek az öregedéssel egyre zsugorodnak. A szakemberek kiderítették, hogy a hosszabb telomerekkel rendelkező idősebb emberek érrendszere nem öregszik el olyan gyorsan, mint azoké, akik rövidebb telomerekkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az ereik és a vénáik jobb állapotban vannak, emiatt kisebb az esélyük az olyan egészségügyi problémákra, mint a szívbetegség vagy a stroke.

Az edzéstől megnőttek

A kutatásban 124 ember vett részt, akik 26 héten át heti 3 alkalommal edzettek 45 percet. 4 csoportba osztották őket: az egyik csoport futott, a másik HIIT edzéseket végzett, a harmadik súlyzós edzéseket, a negyedik csoport pedig a kontrollcsoport volt, ők egyáltalán semmilyen edzést nem végeztek ebben az időszakban. A 26. hét végén a szakemberek azt tapasztalták, hogy a kontrollcsoportban, illetve a súlyzós edzést végző csoportban lévők telomereinek hossza nem változott, míg a másik két csoportba tartozók telomerei hosszabbak lettek.

Emellett kiderült az is, hogy a futóedzéseket és a HIIT edzéseket végzők esetében több telomeraktivitás tapasztalható. Ugyanakkor a szakemberek hangsúlyozták, hogy a telomerek hosszúsága messze nem az egyetlen faktor, amely befolyásolhatja az öregedést. Emellett azt is leírták, hogy a bár a telomerekkel kapcsolatban a súlyzós edzéseknek nem volt mérhető "fiatalító" hatása, mégsem szabad elhanyagolni őket, különösen 40 éves kor fölött. Ilyenkor ugyanis elkezd a testben csökkenni az izomszövet mennyisége, ami megnövelheti a csontritkulás, acsonttörésekés az esések kockázatát. Éppen ezért azt javasolják, hogy a legjobb, ha az edzéseinkbe súlyzós, vagy saját testsúlyos, illetve állóképességet növelő gyakorlatokat is rendszeresen beiktatunk.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések