A színes, zamatos, beledobálós savanyúságba bármilyen zöldség kerülhet, amihez éppen hozzájutsz.
Ennél egyszerűbben nem is készíthetsz savanyúságot! Csak a zöldségeket kell előkészítened, a felöntőlevet összekeverned, és mehet is minden a vödörbe. Műanyag vagy zománcozott edény, sőt hordó is tökéletes, csak arra ügyelj, hogy ne legyen sérült, és alaposan legyen kitakarítva. A zöldségeket folyamatosan variálhatod, kerülhet a vödörbe cukkini, tök, dinnye, zöldparadicsom, káposzta.
> 2 kg uborka
> 1.5 kg paprika
> 70 dkg sárgarépa
> 70 dkg hagyma
> 5 l víz
> 3.5 dl 20%-os ecet
> 50 dkg cukor
> 2 csokor kapor
> 8 db babérlevél
> 2 evőkanál egész bors
> 1 evőkanál mustármag
> 1 evőkanál koriander
> 2 dkg borkénpor
> 1.5 dkg nátrium benzoát
> 1 teáskanál citromsav
Dobáld a vödörbe a zöldségeket is, és jól zárd le. Száraz, hűvös helyen tárold. A zöldségeket nyolc-tíz napig érleld, az első napokban keverd meg műanyag kanállal. Fémmel és kézzel ne nyúlj a vödörbe! A savanyúság nagy előnye, hogy folyamatosan utántöltheted. Az alaplé egy évig használható.
Ennél egyszerűbben nem is készíthetsz savanyúságot! Csak a zöldségeket kell előkészítened, a felöntőlevet összekeverned, és mehet is minden a vödörbe. Műanyag vagy zománcozott edény, sőt hordó is tökéletes, csak arra ügyelj, hogy ne legyen sérült, és alaposan legyen kitakarítva. A zöldségeket folyamatosan variálhatod, kerülhet a vödörbe cukkini, tök, dinnye, zöldparadicsom, káposzta.
Hozzávalók:
10 literes vödörhöz> 2 kg uborka
> 1.5 kg paprika
> 70 dkg sárgarépa
> 70 dkg hagyma
> 5 l víz
> 3.5 dl 20%-os ecet
> 50 dkg cukor
> 2 csokor kapor
> 8 db babérlevél
> 2 evőkanál egész bors
> 1 evőkanál mustármag
> 1 evőkanál koriander
> 2 dkg borkénpor
> 1.5 dkg nátrium benzoát
> 1 teáskanál citromsav
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan mosd meg, az esetleges hibás részeket távolítsd el. A karfiolt szedd kisebb darabokra, a hagymát és a répát pucold meg. A borkénport és a nátrium-benzoátot oldd fel kevés vízben, add hozzá a többi vízhez, és öntsd a vödörbe. Rakd bele a cukrot, a sót, az ecetet, keverd el, majd mehetnek hozzá az ízesítők.Dobáld a vödörbe a zöldségeket is, és jól zárd le. Száraz, hűvös helyen tárold. A zöldségeket nyolc-tíz napig érleld, az első napokban keverd meg műanyag kanállal. Fémmel és kézzel ne nyúlj a vödörbe! A savanyúság nagy előnye, hogy folyamatosan utántöltheted. Az alaplé egy évig használható.
0 Megjegyzések