A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szakszót alkottak arra, amikor az emberek eltűnnek, és a természet fellélegzik

A koronavírus-járvány miatt a világ számtalan országa vezetett be az emberek mozgását
korlátozó intézkedéseket. Sok helyen az emberi aktivitás minimalizálódásával párhuzamosan az egyéb élőlények (elsősorban az állatok) szinte azonnal, nagyobb számban megjelentek. A járvány elején az ilyesféle beszámolók szinte elárasztották az internetet, de akadt köztük hamis hír is.

A hvg.hu beszámolója szerint a Nature Ecology & Evolution szaklapban megjelent friss tanulmányban a kutatók megpróbáltak szakszót alkotni erre a jelenségre, és

az anthropause kifejezést javasolták – amit talán az antroszünet, sőt inkább az emberszünet kifejezéssel lehetne magyarosítani.

Az antropo azt jelenti, hogy az emberrel kapcsolatos, és a kutatók azért rövidítették le a szót, mert az angol pause (szünet) szó eleje amúgy is úgy hangzik, hogy „po”.

A tanulmány szerint az emberszünet korábban soha nem látott lehetőségeket kínál az ember és az egyéb élőlények kapcsolatának vizsgálatára, beleértve azt is, hogy

milyen hatással van az emberek jelenléte és az emberi tevékenység az élővilágra, és hogyan viselkednek az egyéb élőlények az emberi környezetben.

Eddig is sokat vizsgálták az élőlények viselkedését, emberi tevékenység által nem háborított, és emberi tevékenység által befolyásolt környezetben egyaránt, de mind ez idáig csak külön-külön volt lehetőség erre.

Példának okáért viszonylag könnyen lehet vizsgálni, hogyan viselkedik egy madárfaj az erdőben, és azt is, hogyan viselkedik egy nyüzsgő nagyvárosban – azt azonban nem, hogyan viselkedik egy, az emberek által szinte elhagyott nagyvárosban.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések