A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megszűnt a büntetőeljárás a koronavírus miatt balhézó iráni diákok ügyében

Megszűnt a büntetőeljárás azoknak az iráni diákoknak a többsége ellen, akiket a karanténszabályok megsértésére hivatkozva utasítottak ki Magyarországról márciusban. A magyar hatóságok a kiutasításukról szóló döntéseket is elkezdték visszavonni.

A Direkt36 Belügyminisztérium (BM) által is megerősített információi szerint a 19 érintett diák közül négynek még folyamatban volt a kitoloncolása, ezért ők maradhatnak Magyarországon. Nehéz-Posony Kata, a TASZ jogvédő szervezet ügyvédje és az egyik iráni diák képviselője a lapnak elmondta, esetükben a büntetőeljárást ejtették, a kiutasítási határozatot visszavonták és az útleveleiket is visszakapják.

A másik 15 kitoloncolt diák közül 12 a beutazási és tartózkodási tilalom törlésére vonatkozó kérelmet terjesztett elő. Ezek elbírálása folyamatban van – írta a minisztérium.

Korábban a Blikk is megírta, hogy március elején a Semmelweis Egyetem több iráni diákjánál mutatták ki először a koronavírus-fertőzést Magyarországon. A beteg diákokat az azonosítást és a kontaktok felkutatását követően a Szent László Kórházban helyezték el megfigyelésre. Majd pár nap múlva rendbontással és azzal gyanúsították meg őket, hogy nem voltak együttműködőek a karanténszabályok kapcsán. Erre hivatkozva néhány héten belül először kettő, majd tizenhárom, később pedig még további négy egyetemistát utasítottak ki az országból.

Az ügyben történt fordulatot a Belügyminisztérium azzal a jogszabályváltozással magyarázta, hogy „a járványügyi szabályszegés miatt folyamatban lévő büntetőeljárások szabálysértéssé minősültek át. Ezekben az esetekben fertőző betegség elleni védekezés elmulasztása miatt indult szabálysértési eljárás”. A vészhelyzet és a rendkívüli jogrend megszűnésével viszont leállították a büntetőeljárást az iráni diákok ellen, akik közül a továbbra is Budapesten tartózkodó négy diák van a legjobb helyzetben.

Jövőjük azonban egyelőre nem oldódott meg teljesen, hiszen ha bűncselekménnyel már nem is, de szabálysértéssel még mindig gyanúsítják őket, illetve az újabb tartózkodási engedélyük elbírálása is folyamatban van. A hazatoloncolt 11 diák pedig – akik ellen szintén megszűnt a büntetőeljárás – reménykedhet abban, hogy visszatérhetnek Magyarországra. A Direkt36 információi szerint ugyanis az iráni külügyminisztérium már megállapodott a magyar féllel, így már csak a végleges döntés és papírmunka van hátra.

A BM ugyanakkor azt is közölte a Direkt36-tal, hogy a tizenkilenc diák között van még négy olyan, akik ellen egy másik, „csoportosan elkövetett garázdaság miatti büntetőeljárás továbbra is folyamatban van”. Úgy tudni, a rendőrség két fiút és két lányt gyanúsít azzal, hogy ők jártak élen a Szent László Kórházban történt állítólagos rendbontásban.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések