Hirdessen itt

Így lesz tökéletes a grillezett sajt: hasznos tippek profi grillezőktől

Indul a grillszezon, a húsok és zöldségek mellett feltétlenül süss sajtokat is! Néhány aranyszabályt azért érdemes betartani.

Dobd fel a kerti partikat különleges grillételekkel! Ha könnyebb finomságra is vágysz, süss sajtokat! Grillezéshez főleg félkemény fajtákat válassz, remek lehet a gomolya, a feta, a halloumi, de még a camembert is. Beszerezhetsz ízesített sajtokat, a natúr változatokat pedig pácolhatod. Feldobhatod velük a különféle salátákat és a szendvicseket is.

Hozzávalók 4 személyre:

> 40 dkg sajt
> 0.5 dl olívaolaj
> 1 gerezd fokhagyma
> zöldfűszerek
> magvak
> só

Elkészítés:

A lágy sajtokat, mint a camembert vagy a brie, hagyd egyben, elég csak a tetejüket bevagdosni, például kereszt alakban. Ide csepegtethetsz olívaolajat, nyomkodhatsz bele rozmaringágakat, szórhatsz rá különleges sót vagy fűszereket. Grillsütőben vagy szabad tűzön is elkészítheted, ha a tetejét előkészítetted, akkor csak az egyik oldalán süsd meg, amíg meg nem olvad a közepe, ehhez 15 perc elég. Ha csak sóztad vagy olajoztad, akkor forgathatod is, de egy lágy sajtnál ne várd, hogy pirosra sül.

A keményebb sajtokat vágd 2-3 centi vastag szeletekre, de kockázhatod, és nyársra is tűzheted őket. A natúr sajtokat pácolni is lehet. Keverj össze kevés olívaolajat sóval, zöldfűszerekkel, így akár rozmaringgal, bazsalikommal, oregánóval, esetleg zúzott fokhagymával, és kend be vele a sajtokat, majd pihentesd a fűszeres keverékben legalább fél óráig.

Melegítsd fel a grillsütőt, és rakd rá a sajtokat. A kifejezetten grillezésre szánt sajtok alá, mint amilyen a haloumni, nem szükséges olaj, de a többi alá érdemes egy picit löttyinteni. A sajtokat süsd legalább két-három percig, mielőtt megfordítanád. Így kérges lesz az alja, és kisebb eséllyel sérül meg, folyik szét. A sajt a nagyságától, fajtájától függően 5-10 perc alatt készül el. Ha kívülről kicsit piros, belül megolvadt, leveheted a grillről.

Ha szabad tűzön készíted, akkor tedd rá egy fémlapra, mert könnyen lefolyhat a rácson, nem marad egyben, mint a hús.

Ellenőrizheted úgy is a sajtot, hogy megnyomod a tetejét. Ha puha, biztosan jó. Érdemes a sajtot megszórni magvakkal, dióval, mogyoróval, és áfonyát is kínálhatsz hozzá.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések