A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gettósodás Tiszaföldváron, még a bernáthegyi kutyát is megették

Számos forrásból úgy értesültünk, hogy Tiszaföldváron bizonyos utcák egyre élhetetlenebbé válnak, ugyanis drogosok árasztják el a környéket, ennek jártunk utána a napokban. Sikerült megszólaltatnunk egy helyi kávézó tulajdonosát, egy lakót, a postást és a temetőgondnokot is, de haladjunk sorjában.

Tiszaföldvár egy csendes, mintegy 12 ezer lelket számláló település, Szolnoktól nem messze. A házak és a porták többsége rendezett, ápolt. Ám a felszín alatt évek óta egyre inkább negatív irányba mennek a folyamatok.

– Korábban sok szórakozóhely volt, több kocsma, mára alig maradt ezekből bármi – ezt már Bettina, egy tiszaföldvári kávézó tulajdonosa mondja el nekünk. A fő probléma abban áll, hogy csak akikről ő tud, tizenhat drogdíler tevékenykedik a településen. A herbál vagy biofű név alatt futó rendkívül olcsó, de nagyon egészségkárosító drogot árusítják. Bettina szerint a dílerek és vevőik döntően mind roma származásúak.

Arról panaszkodik, hogy a rendőrök hiába fogják el őket, még aznap, legkésőbb másnapra kiengedik a terjesztőket, de egyébként is nagyon gyér a rendőri jelenlét, s még azoknak sincs tekintélye.

Megosztja velünk, hogy a kávézótól nem messze található egy autókölcsönző és egy olyan büfé, amely soha nem volt nyitva, szerinte ezek pénzmosodaként funkcionálnak. A bedrogozott emberekkel rengeteg a probléma, mostanában a helyi strandra járnak be, ruhástól mennek a vízbe, magukkal kést hordanak, időseket fenyegetnek. Ilyen esetekben ha értesítik a rendőröket, általában nem érnek ki időben, addigra már hűlt helyük.

Bettinának nemrégiben személyes, negatív tapasztalatai is voltak, egy ötfős társaság tért be hozzá akik szemmel láthatóan nem voltak beszámíthatóak, sörrel öntötték le a kávégépet,

felszólításra sem hagyták abba, majd mikor valaki a saját társaságukból rászólt a másikra, egymásnak estek, mint Bettina fogalmaz, itt repült asztal, szék.

Ekkor segítséget hívott, pultosának férje érkezett helyszínre, ám a férfit ököllel megütötték, két foga kimozgósodott, orra eltört. A kiérkező rendőrök vettek fel ugyan jegyzőkönyvet, de nem akarták beleírni, hogy drog hatása alatt álltak a garázdák, mondván az számukra plusz bonyodalom. A dílereknek egyébként nem megy rosszul anyagilag.

Úgy folytatja, 2018-ban az egyik hirtelen meggazdagodó dílert ugyan elfogták a feleségével együtt, de még a harminc nap előzetest sem kellett letölteniük, vádalkuval szabadultak.

Ezek után épített 80 millió forintból egy luxusházat, a testvére nevén alapított egy autókölcsönző és zöldségárus céget. Két hete vásárolt a két villája mellé  egy Teslát úgy, hogy bejelentett munkája nincs, ezt az információt barátnője is megerősítette.

– Pár napja ugyan a rendőrség megjelent nála, de természetesen drogot a házánál nem találtak. Azt valószínűleg a kávézónk melletti kis utcában, egy házikóban tárolja, mivel minden este ott megy autóval, illetve a vendégek szerint vásárolt ott egy ingatlant, amit be is kamerázott – mutatott rá. Szerinte ez a folyamat a település teljes elértéktelenedéséhez vezet, a közvetlen közelségben fekvő Martfűn szinte már dupla annyiba kerül egy ház vagy telek, mint Tiszaföldváron.

Innen tovább vezetett utunk, fogadott minket egy hölgy kertjében, ki családjával egy olyan házban lakik, aminek szomszédságukban egy romos, düledező, ránézésre lakhatásra alkalmatlan ház áll. Ennek ellenére egy férfi életvitelszerűen ott tartózkodik, aki időnként népes vendégsereget fogad, olyankor drogoznak, az utcán mászkálnak, akár a zombik.

– Pár évvel ezelőtt történt, hogy megették a bernáthegyi kutyánkat. Kérdeztük tőlük, hogy mi történt a kutyával, hiszen láttuk a maradványait, erre ők csak azt felelték, a tényt nem is tagadva, hogy nem tudták, kié volt a kutya

– mesélte nekünk a tiszaföldvári hölgy a megdöbbentő esetet.

Miközben beszélgettünk, megjelent a postás, ki levelet hozott, megerősítette, hogy az utca egynémely lakójával számos gond akad, meg is mutatta azokat a leveleket, melyeket számukra hozott aznap, csupa hivatalos, vélhetően felszólítást tartalmazó boríték volt. Elképzelhető, illegális szeméttorlás miatt kapták, mert hatalmas hulladékmennyiséget tárolnak, de döglött patkányokat is láttunk. Bár nincs könnyű dolga a kézbesítőnek, nemhogy postaláda vagy házszám, kerítés sincs ezekben a romokban, általában nem is veszik át a küldeményeket.

Az utca a temető közvetlen szomszédságában fekszik, megkérdeztük a temetőgondnokot, mit gondol.

– Ezek emberi együttélésre teljesen alkalmatlanok

– foglalta össze röviden.

Azon már nem is akad fenn, hogy a virágokat ellopják, vagy azt látja, hogy a villanyoszlophoz beszélnek önkívületi állapotban, de azt fájlalja, hogy a nyilvános WC-t kénytelenek voltak bezárni. Tekintve, hogy az ő házaikban nincs mellékhelyiség, a temetőét használták, ahol finoman fogalmazva is áldatlan állapotokat hagytak. Összességében mindannyian egyetértettek abban, a hatóságok nem törődnek kellően a jelenséggel, a polgármester is félrenéz, miközben ők egyre jobban szenvednek a jelenlétüktől.

Többen állítják, Tiszaföldvár egyértelműen elindult a gettósodás útján.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések