Érik a sárgabarack, de még van eper, málna, ribizli, hamarosan itt lesz a szilva, az áfonya és a szeder szezonja. Ha már sokat ettél belőlük, mentsd át csodás ízüket a gyümölcsszegény hónapokra! A házi készítésű lekvárok, dzsemek sokkal zamatosabbak, mint a boltiak.
Egy kis odafigyeléssel tartósítószer nélkül is megúszhatod az eltevést. Ennek feltétele, hogy patyolattiszta felületen dolgozz, gondosan kimosd és sterilizáld az üvegeket, illetve a fedelüket, továbbá csak egészséges gyümölcsöt válogass össze a befőzéshez. A dunsztolás is lényeges, a száraz és a nedves dunsztolás is befőttek csírátlanítását szolgálja.
Régen a befőzési praktikák és a receptek generációról generációra szálltak. Ma is érdemes nagyanyáink tanácsait megfogadni. A hagyományos receptek mellett próbálkozz újdonságokkal is! Kísérletezz új ízekkel, fűszerekkel, társíts bátran több gyümölcsöt. Használhatsz továbbá befőzőcukrot és dzsemfixet. Ezekkel jóval rövidebb idő alatt végezhetsz a lekvárkészítéssel, illetve nincs szükség annyi cukorra sem. Összegyűjtöttük kedvenc receptjeinket, te is válogass közülük!
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések