Érik a sárgabarack, így ideje, hogy te is befőzd belőle az első adag lekvárt. Később majd nagyon jól jön, hisz felhasználhatod rengeteg sütibe, palacsintába, de kenyérre kenve is finom persze. Érdemes rászánni néhány órát, mert a bolti a nyomába sem érhet. A következő recept szerint készítette a nagymamám, és persze mindig sikere volt vele. A cukor mennyisége a barack édességétől függően változhat. Ne rakd egyszerre hozzá az egészet, főzés közben inkább kóstolgasd.
Hozzávalók:
6 kg sárgabarack2 kg cukor
2 evőkanál citromsav
szalicil
Elkészítés:
Az üvegeket készítsd elő, alaposan mosd el a fedőkkel együtt, majd fertőtlenítsd a mikróban. Ez úgy a legegyszerűbb, hogy raksz az üvegekbe néhány ujjnyi ecetes vizet, és a legmagasabb fokozaton járatod három percig. Ezt követően öntsd ki a vizet, és fejjel lefelé csepegtesd le tiszta konyharuhán.A lekvárhoz válogass érett barackokat. Ha szükséges, az egészségtelen részeket távolítsd el, majd mosd meg alaposan. Ha nem szereted a gyümölcs héját a lekvárban, akkor rakd egy-két percre lobogó vízbe, úgy könnyebben meg tudod pucolni. Vágd négy-hat részre, és tedd fel egy lábosban a tűzhelyre, majd kis lángon kezdd főzni. Közben gyakran kevergesd meg. Az első rottyanás után add hozzá a cukrot és a citromsavat, majd főzd körülbelül 40 percig. Közben melegítsd fel a fertőtlenített üvegeket, így biztosan nem pattannak szét. Kanalazd tele forró baracklekvárral, dobj mindegyik tetejére késhegynyi szalicilt, és jól csavard rájuk a tetőt. Állítsd fejre egy-két percre, majd tedd plédek közé. Hagyd a dunsztban lassan, két-három nap alatt kihűlni. A lekvárokat tartsd száraz, hűvösebb helyen.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések