Ha még nem kóstoltad a rebarbaralekvárt, itt az ideje! Ha pedig már tudod, hogy milyen, úgyis elteszel néhány üveggel.
Bár
a rebarbarából önmagában is főzhetsz ízletes lekvárt, még jobb lesz a
végeredmény, ha gyümölcsöt is teszel hozzá. Rakhatsz hozzá almát,
cseresznyét, málnát, de talán eperrel a legfinomabb. Ha befőzőcukrot
használsz, sokkal gyorsabban végzel, elég pár percig főzni a lekvárt.
Ügyelj a tisztaságra, és akkor a tartósítószert is elfelejtheted.
Hozzávalók:
* 80 kg rebarbara
* 60 dkg eper
* 65 dkg befőzőcukor
* 5 dkg gyömbér
* 2 csomag vaníliás cukor
* 1 db citrom
Elkészítés:
Az
üvegeket alaposan mosd el, majd tedd a mikróba, és a legmagasabb
fokozatra kapcsolva sterilizáld egy percig. Ezt követően rakd száraz,
tiszta konyharuhára.
Az epret jól mosd meg, a szárrészt
távolítsd el, és felezd el, a nagyobbakat negyedeld. A rebarbara külső
héját nem szükséges lehúzni. Vágd körülbelül másfél centis darabokra.
Rakd
a rebarbarát és az epret is egy nagyobb lábosba, szórd hozzá a
befőzőcukrot, ízesítsd a citrom levével, a vaníliával és a
megtisztított, feldarabolt gyömbérrel, majd állandóan kevergetve forrald
fel.
Főzd még forrástól számítva egy-két percig. Ha szeretnéd,
botmixerrel teljesen pépesítheted. Kanalazd tele a befőttesüvegeket,
zárd le légmentesen, majd állítsd fejre öt-tíz percre, és hagyd a száraz
dunsztban kihűlni.
0 Megjegyzések