A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Égeti a zsírt, csökkenti a koleszterint, vízhajtó: 4 étel, amit fogyassz minél többször

Van néhány olyan étel, ami jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszert, valamint segít a magas koleszterinszint és a túlsúly elleni küzdelemben.

Az emésztőrendszert érintő panaszok közé leggyakrabban a puffadás, a gyomorégés, a fokozott gázképződés, székrekedés és a hasi görcsök tartoznak. Ezek kialakulását a bélflóra egyensúlyának megváltozása mellett az alkohol, a stresszes életmód és a nehéz ételek elfogyasztása is befolyásolja.

Az egészséges emésztés nem csak jó közérzetet teremt, de a sikeres fogyókúra fontos alapja. A salakanyagok kiválasztásához és elszállításához fontos a megfelelő folyadékpótlás, ezért nem meglepő, hogy a vizet az emésztés motorjának is nevezik: ha nem kap belőle eleget a szervezet, a gyomor túl savas lesz, ami visszatérő gyomorégést okoz. A felesleges, nagy mennyiségű vízvisszatartás elkerülésé érdekében vízhajtó hatású ételeket is fogyaszthatsz, ezzel megszüntetve a puffadást.

A túlsúly és a nem megfelelő táplálkozás mellett az öröklött hajlam, a dohányzás, a mozgásszegény életmód is hozzájárul a magas koleszterinszinthez. Van néhány olyan étel, ami jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer egészségét, de segít a magas koleszterinszint és a túlsúly elleni küzdelemben is.

Brokkoli

A brokkoli amellett, hogy rostokban igen gazdag, így jótékonyan hat a bélrendszer működésére, kutatások kimutatták, hogy a benne található glükoraphanin 6%-kal csökkentette a rossz LDL-koleszterin szintjét. Emellett a zöldség káliumban gazdag, ami erős vízhajtó hatással rendelkezik, a zsírszövetekben lerakódott felesleges vizet - ami a puffadásért felelős - is kihajtja a szervezetből, így másnapra sokkal laposabb hassal ébred az ember.

Paradicsom

A likopinban - vörös színű karotinban - gazdag élelmiszerek szintén segítenek a vér koleszterincsökkentésében, jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre, magas az antioxidáns tartalmuk, valamint remek vízhajtók: a hastájékon megrekedt víztől, ezáltal a puffadástól is segítenek megszabadulni.

Sárgabarack

A kajszibarack magas rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, de a paradicsomhoz hasonlóan tartalmaz likopint és flavonoidokat is, fogyasztása megelőzheti a rákos, valamint szív- és érrendszeri betegségeket.

Padlizsán

A padlizsán amellett, hogy kiváló rostforrás, alacsony a kalóriatartalmú, összetevőinek köszönhetően pedig csökkenti a koleszterinszintet, és stabilizálja a vérnyomást, káliumtartalma pedig segít az izomépítésben és az izmok megfelelő működésében.

A zöldségeken és gyümölcsökön kívül a rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak, az ómega-3 zsírsavban gazdag halak, valamint a hüvelyesek fogyasztása is jótékonyan hat a koleszterinszintre. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések