A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyorsítja a zsírlebontást, jót tesz az emésztésnek: 8 szuper csíra, amit érdemes beszerezni

Ha eddig még nem tetted meg, itt az ideje beépíteni a csírákat az étrendedbe.

A csírák igazi fogyókúrás csodatápláléknak számítanak, hiszen könnyen emészthetőek, tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok, magas rosttartalmuknak hála pedig felgyorsítják az anyagcserét.

Bizonyos csírafajták alig tartalmaznak kalóriát, így ideális kiegészítői lehetnek az egészséges étkezésnek. Mivel a csírák koncentráltan tartalmaznak minden fontos tápanyagot, enzimeket, aminosavakat, izoflavonokat, mint a már kifejlődött növény, ezért már kis mennyiségben - salátához, szendvicsekhez, túrókrémben - fogyasztva is hatásosak.

A rendszeresen sportolóknak különösen jót tehet a fogyasztásuk, hiszen rengeteg fehérje található bennük, ami az izomnövekedéshez is kiemelten fontos, magas tápértéküknek köszönhetően pedig hamar ellátnak energiával. Fontos, hogy kismamák és öt évnél fiatalabb gyerekek ne fogyasszák, hiszen előállításuk során is szennyeződhetnek a csírák, a páratartalom, a nedves közeg és a hosszú csíráztatási idő miatt az ételmérgezést okozó baktériumok szaporodása számára ideális.

Az alábbiakban megtudhatod, melyik csíra mire jó. Ha nem akarod drágán megvásárolni a bioboltokban, otthon is kipróbálhatod a csíráztatást.
A búzacsíra igazi tápanyagbomba, tele van fehérjékkel, rostokkal, amelyek elengedhetetlenek az egészséges fogyókúrához. Ugyanakkor a mennyiséget nem szabad túlzásba vinni: napi adagja ne lépje túl az 50 grammot.
A retekcsíra remek vízhajtó, ami által megelőzhető a hastájéki puffadás, de segíti a máj és a vese méregtelenítő munkáját is. Napi egy maréknál többet ne fogyassz belőle.
A brokkolicsíra kalciumban, vasban, foszforban, káliumban, magnéziumban gazdag. Hatóanyagai védik a szívet és erősítik az immunrendszert.
A hagymacsíra enyhíti a szervezetben felhalmozódott gyulladásokat, de a túlsúlyért felelős koleszerinszintet is csökkenti.
A lucernacsíra A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag, mangántartalma pedig segít a vércukorszint szabályozásában, amivel elkerülhető a farkaséhség.
A szójababcsíra rengeteg aminosavat - fehérjét - tartalmaz, valamint remek vas- és E-vitamin-forrás.
A rukkolacsíra csökkenti a gyulladásokat, és telítetlenzsírsav-tartalma a szív- és érrendszeri megbetegedés esetén is fontos szerepet kap.
A mustármagcsíra segíti a máj méregtelenítő, tisztító munkáját, beindítja az emésztést, és szabályozza az anyagcserét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések