A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így hat a testre heti egy futás: már ilyen kevés is rengeteget számít

Sokan a stresszlevezetés céljából nyúlcipő helyett futócipőt húznak, nem kevés eredménnyel!

Ezer ember részvételével készített friss felmérést a Generali a Biztonságért Alapítvány futási szokásainkról. Újra és újra bebizonyosodik e mozgásforma jótékony stresszoldó hatása.

A 18-59 éves megkérdezettek mintegy 41%-a sportol rendszeresen, de úgy tűnik, a futásra inkább “csak” kiegészítő mozgásformaként gondolnak - hiszen mindössze 4%-uk fut rendszeresen. Az, hogy miért kezd valaki bele, számos okra vezethető vissza, legtöbben a fogyás reményében húzzák fel a nyúlcipőt. Viszont a harminc év alattiak körében az erősítés és a stresszoldás is a gyakori okok között szerepel.

Stresszoldó sport

A kutatás alapján a férfiak dominálják inkább a terepet, a rendszeres sport az átlagnál nagyobb arányban jellemző náluk, de főleg a harminc év alatti, fővárosi, középfokú végzettségűeknél, illetve a magasabb jövedelműek körében. Épp ezért a rendszeres futás is gyakoribb nálunk, annak ellenére, hogy több esetben is előnyben részesítik a csapatsportokat.

Időhiány miatt a kisgyerekesek kevésbé tudják beiktatni életükbe a rendszeres testmozgást: a három év alatti gyerekeket nevelők mindössze egynegyede sportol legalább havonta egyszer.

A futás hatása az egészségre

A kutatás szerint a rendszeres futás jó hatással van az általános testi és mentális állapotunkra. Nemcsak erősíti az állóképességet és az immunrendszert, hanem természetesen segíti a fogyást is.

Sokan stresszlevezetés céljából húznak futócipőt, kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak, összeszedettebbek, türelmesebbek és nyugodtabbak lesznek a futástól. Mindezek általában együtt tapasztalhatók, a megkérdezettek kiemelkedő többsége legalább hármat mondott a felsoroltak közül.

A felmérés alapján nem szükséges ehhez az állapothoz belehalni a futásba, hiszen a résztvevők válaszai alapján heti egy edzés is elég lehet ahhoz, hogy e pozitív változások megjelenjenek az életünkben. Amennyiben kimarad egy-egy edzés, a futókat inkább csak egy kis bűntudat gyötri, és amúgy némi stresszt okoz csak, ha egy rendszeres futónál valamilyen oknál fogva kimarad az edzés.

Kiderült az is, hogy a résztvevők között a valaha rendszeresen futók fele már részt vett valamilyen futóversenyen, átlagosan 5-10 km-es távokon. Mindannyian pozitív tapasztalatokról számoltak be: a kitartásra, saját maguk legyőzésére, határaik feszegetésére voltak büszkék, de erősödött az önbizalmuk is. Nyugodt szívvel ajánlják mindazoknak, akik még nem, vagy régen mérettették meg magukat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések