A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Évadzáró a Jókai Színházban

Ma tartotta évadzáró társulati ülését a Komáromi Jókai Színház; az intézmény helyzetéről és lehetőségeiről immár az új vezetés tájékoztatott. Gál Tamás, a színház májusban kinevezett igazgatója hangsúlyozta, nem lesz egyszerű a 2020/2021-es szezon sem: be kell pótolni minden előadást, ami a karantén idején elmaradt, és szeptembertől termelni kell, mert egyelőre nincs gond, de az elmúlt hónapok kieséseivel muszáj számolni.

Gál Tamás egyebek mellett beszámolt a személyi változásokról, és bemutatta az új művészeti és gazdasági vezetést. Kölcsönös megegyezéssel távozik a színházból Dobai Tibor gazdasági igazgató, a helyét Banai Tóth Pál veszi át. Matusek Attilát, aki a stúdiószínpadot irányítja, már sikerült szerződtetni. Varga Emese dramaturg, a Jókai Színház új művészeti vezetője, valamint Garajszki Margit dramaturg, a gyermek- és ifjúsági előadások felelőse egyelőre külsősként, szerződésre dolgozik. Kiss Szilvia rövidesen a társulat tagja lesz.

A 2020/21-es évad tervét Varga Emese ismertette. A társulat július folyamán befejezi be a Szeretkezz, ne háborúzz! című Lüszisztraté-átirat próbáit, az előadás premierjét szeptember 18-ára tűzték ki. A nagyszínpadon a négy plusz egyes modellt követik. Saját produkcióban mutatják be Tadeusz Slobodzanek A mi osztályunk című drámáját (rendező: Czajlik József), Szigeti József A vén bakancsos és fia, a huszár című zenés népszínművét (rendező: Eperjes Károly), Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című darabját (rendező: Michal Vajdička). Vendégelőadásként a kassai Tháliából a Noszty fiú esete Tóth Marival érkezik Komáromba. A stúdióban két saját és két vendégprodukcióval számolnak: Shakespeare Hamletjén Matusek Attila dolgozik a pozsonyi magyar színművészetis hallgatókkal, és tíz év után újra rendez a Jókai Színházban Rastislav Ballek, akit A hentessegéd révén ismerhetnek a komáromi nézők (a darabról még folyik az egyeztetés).

Látható lesz a Vasmacska Stúdiószínpadon Laboda Róbert és Matusek Attila Pillanat, amely kilóg az időből című sci-fi monodrámája (Matusek Attila rendezésében és előadásában), valamint az idén februárban elhunyt Soóky László Assziszi Szent védőbeszéde című darabja (rendező: Telihay Péter, előadja: Culka Ottó). Ez utóbbi monodráma a szlovákiai magyar létélményünknek tükröt tartó Soóky-féle Trilógia egyfajta szabad lezárása.

Garajszki Margit a gyerek- és ifjúsági előadások kapcsán elmondta, a pedagógusokkal egyeztetve a 2020/21-es évadban is megtartják a bérletek jelenlegi rendszerét, két-két előadást kínálva az óvodásoknak, az alsó és a felső tagozatosoknak, míg az ifjúsági bérletesek négy darabot tekinthetnek meg. A színház a kisebbekre gondolva Szarka Gyula Tücsöklakodalom című zenés „mesekoncertjét” mutatja be, további előadásokat pedig meghívnak a színházba. A középiskolás csomagban egyebek mellett a Hamlet szerepel – ehhez kapcsolódva színháztörténeti vetélkedőt is hirdet a színház.

A Komáromi Jókai Színház pénzügyi helyzetét röviden Banai Tóth Pál vázolta. Elmondta, Nyitra megye jövő hétre hívta össze a kulturális intézmények igazgatóit és gazdasági vezetőit, várhatóan ott kapnak tájékoztatást arról, a koronavírus-helyzet milyen hatással lesz a színház jövő évi költségvetésére, a megyétől érkező támogatás összegére. Az új gazdasági igazgató megjegyezte, emellett számolni kell a színház kieső saját bevételeivel, valamint azzal a ténnyel, hogy a szponzori támogatások is csökkenhetnek; ebben a helyzetben igyekeznek maximálisan kihasználni a pályázati lehetőségeket.

Az évadzáró társulati ülésen Ferenczy Anna művésznő átadta az általa alapított Ferenczy Anna-díjat – az elismerés az évad színészének jár, és a társulat tagjai szavaznak róla. A kollégák voksai alapján a díjat Szabó Viktor vehette át. Szintén házon belül döntenek a Legjobb Színházi Dolgozó díjáról, amellyel a háttérben tevékenykedő munkatársakat ismerik el – idén Fabó Máriát, a színház marketingvezetőjét érte a kitüntetés. A legtöbbet foglalkoztatott társulati tagnak járó Színészrobot díjat a csonka évadban nem adták át.

A színház vezetése az ülés végén köszöntötte Szentpétery Arankát, akit a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntetett ki. A nyugalmazott művésznő, a Jókai Színház örökös tagja felindultan mesélte el, milyen méltatlan körülmények között – a lakóház lépcsőházában – kézbesítették neki a kitüntetést. Egyebek mellett arra is kitért, azt várja Gál Tamástól, hogy visszaadja a színház becsületét.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések