Megjelentek
a piacon, a kertben az első kovászolni való uborkák. Amikor végre
meleg, napos lesz az idő, készítsd is el a savanyúságot!
A
következő hónapok egyik sztárja kétségkívül a kovászos uborka lesz,
amely nélkül elképzelhetetlenek az olyan klasszikus főfogások, mint a
rántott és a sült húsok, a pörköltek, de egy szelet kenyérhez is
jólesik. Kovászolni a közepes méretű uborka a legjobb. Nyald meg
mindegyiket a végénél, mielőtt beteszed az üvegbe. Ha ugyanis keserű
uborka kerül bele, elrontja a többit is. Tegyél az üveg alá egy edényt,
mert a lé könnyen kifut.
Hozzávalók:
* 2.5 kg uborka
* 2.5 l víz
* 2 csokor kapor
* 3 evőkanál só
* 6 gerezd fokhagyma
* 1 szelet kenyér
* 1 evőkanál bors
Elkészítés:
Alaposan
moss el egy ötliteres üveget mosószerrel, öblítsd le, majd csepegtesd
le. Az uborkákat is jól tisztítsd meg, a legjobb, ha 10-15 percre vízbe
áztatod, majd körömkefével megdörzsölöd, a végeket pedig vágd le.
Érdemes hosszában bevagdosni, hogy a lé átjárja. Forralj fel három liter
vizet, keverd hozzá a sót, majd hűtsd pár percig.
Egy üveg
aljára tegyél egy csokor kaprot, szórd hozzá a borsot, tedd hozzá a
fokhagyma felét, majd szépen rendezd el az uborkákat. Rakd a tetejére a
másik csokor kaprot és a maradék fokhagymát, majd öntsd le a sós vízzel.
Tegyél rá akkora szelet kenyeret, hogy beleférjen az üvegbe. Az a
legjobb, ha kovászos.
Egy tányérral fedd le, rakd meleg helyre,
majd érleld három-négy napig. Néhány óra elteltével a lé színe
megváltozik, zavarossá válik. Fontos, hogy mindig pótold a vizet. A kész
kovászos uborkát töltsd át kisebb üvegekbe. Hűtőben tárolva jó két
hétig eláll.
0 Megjegyzések