A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A tökéletes kovászos uborka receptje: így lesz roppanós és nagyon finom

Megjelentek a piacon, a kertben az első kovászolni való uborkák. Amikor végre meleg, napos lesz az idő, készítsd is el a savanyúságot!

A következő hónapok egyik sztárja kétségkívül a kovászos uborka lesz, amely nélkül elképzelhetetlenek az olyan klasszikus főfogások, mint a rántott és a sült húsok, a pörköltek, de egy szelet kenyérhez is jólesik. Kovászolni a közepes méretű uborka a legjobb. Nyald meg mindegyiket a végénél, mielőtt beteszed az üvegbe. Ha ugyanis keserű uborka kerül bele, elrontja a többit is. Tegyél az üveg alá egy edényt, mert a lé könnyen kifut.

Hozzávalók:
* 2.5 kg uborka
* 2.5 l víz
* 2 csokor kapor
* 3 evőkanál só
* 6 gerezd fokhagyma
* 1 szelet kenyér
* 1 evőkanál bors

Elkészítés:
Alaposan moss el egy ötliteres üveget mosószerrel, öblítsd le, majd csepegtesd le. Az uborkákat is jól tisztítsd meg, a legjobb, ha 10-15 percre vízbe áztatod, majd körömkefével megdörzsölöd, a végeket pedig vágd le. Érdemes hosszában bevagdosni, hogy a lé átjárja. Forralj fel három liter vizet, keverd hozzá a sót, majd hűtsd pár percig.

Egy üveg aljára tegyél egy csokor kaprot, szórd hozzá a borsot, tedd hozzá a fokhagyma felét, majd szépen rendezd el az uborkákat. Rakd a tetejére a másik csokor kaprot és a maradék fokhagymát, majd öntsd le a sós vízzel. Tegyél rá akkora szelet kenyeret, hogy beleférjen az üvegbe. Az a legjobb, ha kovászos.

Egy tányérral fedd le, rakd meleg helyre, majd érleld három-négy napig. Néhány óra elteltével a lé színe megváltozik, zavarossá válik. Fontos, hogy mindig pótold a vizet. A kész kovászos uborkát töltsd át kisebb üvegekbe. Hűtőben tárolva jó két hétig eláll.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések