A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem űrturistákat, hanem vérprofi amerikai űrhajósokat szállít a Space X a Nemzetközi Űrállomásra

Nem a mozitörténet első űrben forgatott filmje az egyetlen közös akciója az amerikai űrkutatási hivatalnak és a Space X-nek. Sokkal fontosabb az a misszió, amely május 27-én, közép-európai idő szerint 10.32-kor indul el. 

A NASA az emberi űrutazások új korszakának kezdetét látja a bő két hét múlva esedékes eseményben, amikor Elon Musk Space X cégének Crew Dragon Demo-2 űrhajója egy Falcon rakéta segítségével a Nemzetközi Űrállomásra juttat két tapasztalt amerikai űrhajóst, Robert Behnkent és Douglas Hurley-t.

Első ízben érkeznek amerikai űrhajósok az űrállomásra azóta, hogy a NASA 2011-ben leállította űrsikló-programját. A Spece X 18 éves fennállása alatt ez az első alkalom, hogy embereket szállít, és ugyancsak első ízben utaznak 1981 óta amerikai asztronauták egy újonnan tervezett űrhajóval.

Az együttműködés a NASA kereskedelmi űrhajós programja (Commercial Crew Program) keretében zajlik, amelynek későbbi fázisaiban embert juttatnának el a Holdra és a Marsra.

Ez lesz egyben a Space X emberi szállítórendszerének végső tesztje a kilövőállástól az űrkabinig. Ez lesz az első eset, hogy a NASA űrhajósai az űrben tesztelik az űrhajót működtető rendszereket. Behnkent és Hurley-t éppen nagy tesztpilóta- és repülési tapasztalataik miatt választották ki erre a küldetésre.

Douglas Hurley ezredes lesz a Demo-2 parancsnoka, ő a felelős a kilövésnél és a leszállásnál, majd az űrhajóból való kiszállásnál végzendő tevékenységekért. 2000 óta a NASA űrhajós-csapatának a tagja, 2009-ben és 2011-ben vett részt űrsikló-utazásban. 1966-ban született a New York állambeli Endicottban, szintén mérnöki képzettségű, 25 különféle harci gépet tesztelt pilótaként a tengerészgyalogságnál. Felesége, Karen Nyberg, szintén űrhajós.
Helyettese, Robert Behnken ezredes felelős a Nemzetközi Űrállomáshoz való csatlakozásért, az arról való leválásért, valamint a közös repülés idején végzendő feladatokért. Behnken júliusban lesz 50 éves, a Missouri állambeli St. Anne-ben született, mérnöki doktorátusa van. Szintén 2000-ben került be a NASA keretébe, két űrsikló-úton vett részt 2008-ban, illetve 2010-ben, azt megelőzően repülési tesztmérnök volt az amerikai légierőnél. Az ő felesége is űrhajós, Katherine Megan McArthur egyben óceánkutató is.

Mindketten több ezer órát töltöttek szuperszonikus repülőgépeken, ezért is választották ki őket 2018-ban erre az újabb tesztrepülésre. Ismét előkerültek az olyan vakmerő, nagy tapasztalatú, az ismeretlentől nem félő, rendíthetetlen nyugalmú berepülő pilóták, mint akik a legelső, még 1959-ben kiválogatott amerikai űrhajós-csapat tagjai voltak, akikről Tom Wolf Az igazak című regénye és az ebből készült nagy sikerű film is készült. A felkészülési programot is közösen dolgozták ki az űrhajósok a NASA és a Space X szakembereivel együtt.

Hurley szerint ennek az útnak a kockázata semmivel sem nagyobb, mint egy bármilyen más űrutazásé. Behnken megmutatta a fiának a korábbi útjairól készült felvételeket. „Azt akarom, hogy tudja, hogy ez a küldetés milyen fontos nekünk, embereknek és amerikaiaknak. És azt akarom, hogy büszke legyen az apjára” – mondta a CNN-nek.

Hurley és Benhken szívbéli jóbarátok, ott voltak egymás esküvőjén, ma már ott tartanak, hogy ha egyikük elkezd egy mondatot, a másik be tudja fejezni.

Ha minden a tervek szerint megy, a kilövés után a Crew Dragon egészen 27.360 km/órás sebességre gyorsul fel, és kb. 19 óra múlva már lehetőség nyílik a Nemzetközi Űrállomással való találkozásra és a dokkolásra. Az űrhajónak ez utóbbit önállóan kell végrehajtania, az űrhajósoknak és az űrállomás személyzetének a művelet ellenőrzése mellett csak szükség esetén kell beavatkoznia.

Bár a Crew Dragon, amelyet e tesztrepüléshez felhasználnak, mintegy 120 napig tud az űrben tartózkodni, mert a külsején lévő napelemek ennyire vannak hitelesítve, a misszió hosszát az űrállomásra való érkezéstől számítva részben attól teszik függővé, hogy a következő személyzet mikor áll készen az indulásra, és hogy mikor áll készen a Space X Crew-1 űrkabinja, amely négy űrhajóst szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Ebben a csapatban három amerikai és egy japán űrhajós vesz részt, de a Crew-1 csak azután indulhat el, miután a Demo-2 sértetlenül visszatért a Földre. Az űrkapszulákat egyébként újrafelhasználásra tervezték.
A küldetés befejeztével a Crew Dragon önállóan leválik az űrállomásról, fedélzetén a két űrhajóssal, majd, miután visszatérnek a Föld légkörébe, Florida közelében az Atlanti-óceánra szállnak le, ahol a Space X Go Navigator mentőhajója veszi fel őket.

Ha a Crew Dragon e misszió után megkapja a végleges bizonyítványt, a NASA ezzel az űrhajóval folytathatja kutatási programjait, és megalapozhatja a Holdra és a Marsra irányuló felfedező utakat, kezdve az Artemis programmal, amelynek keretében 2024-ben először léphet nő a Hold felszínére.

De ismerkedjünk meg magával az űrhajóval is! A Crew Dragon a személyszállító változata a Space X Dragon robot teherszállító űrhajójának. Belseje látványnak is megkapó fekete-fehér ultramodern dizájnjával. Hét ülése szénrostból van, Alcantara huzat védi. Ehhez tervezték az űrhajósok kényelmes, divatos öltözékét is, amely sokkal könnyebb, mint azok, amelyeket az űrsétákhoz szoktak felvenni, de azok is ott várják őket a kabinban.

Négy ablaka van, és digitális táblán követni lehet, hogy merre tart az űrhajó az űrben, és hogy milyenek a körülmények a kabinban. Az űrhajósok ezt egy külön rendszerrel is ellenőrizhetik, és beállíthatják a fedélzeti hőmérsékletet 18 és 26 C fok közé.

Az űrhajóba beépítettek egy olyan különleges védelmi rendszert, amely a kilövés sikertelensége vagy baleset esetén lehetővé teszi, hogy az űrkabin gyorsan leváljon a rakétáról, és az űrhajósok megmenekülhessenek. Ez a rendszer kilövéstől kezdve egészen addig működtethető, amíg az űrhajó le nem válik a hordozórakétáról.

A Crew Dragonnak négy nagy ejtőernyője van az óceáni leszálláshoz, de ezen kívül egész sor kis ejtőernyő lassítja a Föld légkörébe való visszatérés után az űrhajót, mielőtt a nagy ejtőernyők kinyílnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések