A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Le szeretnéd tesztelni magad koronavírusra otthon? – Egy nap alatt kaphatsz eredményt online

Persze pénzbe kerül, de 94 százalékos biztonsággal megállapítja a PCR-teszt, hogy fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. Munkavállaláshoz jól jöhet, ráadásul egyszerűen elvégezhető bárki által, és másnapra ott az eredmény.

A koronavírus leküzdésének egyik fontos feltétele a minél szélesebb körű tesztelés, hiszen a vírus terjedését és tulajdonságait így lehet a legbiztosabban feltérképezni.

A Neumann Labs a héten kijött egy olyan teszttel, amely sok problémát megoldhat, és nem is megfizethetetlen.

A mintát otthon, biztonságos körülmények között veszi le a páciens, de a teszt kiértékelését laboratóriumban végzik. Futárszolgálattal érkezik a teszt a vásárló otthonába, aki néhány perc alatt, a megfelelő instrukciók alapján el tudja végezni azt.

A kémcsőbe zárt orrnyálkahártya-mintát a Neumann által megadott, kontaktus nélküli minta átvételi helyen kell bedobni, az eredményről pedig online kapnak értesítés. Az önmintavevőt az orvosi mintavevővel ellentétben nem szükséges annyira mélyre helyezni az orrüregben, a mintavételi mechanizmus így egyszerű, kevésbé okoz fájdalmat, és otthoni környezetben, személyes érintkezés nélkül tudja elvégezni a páciens.

Nyíri Miklós, a cég vezetője ismertette, hogy az új koronavírus PCR teszt-típus azt mutatja ki: a vizsgált személy az aktuális időpontban valóban koronavírus-hordozó, és fertőz is.

A Washington Egyetem vizsgálatai alapján ez az újfajta PCR-tesztmodell a hagyományos, kórházi körülmények között végzett PCR-vizsgálatokhoz képest 94%-ban megbízható eredményt ad. A leadott minták kielemzését a Neumann Diagnostics professzionális humándiagnosztikai partnerlaboratóriumában elemzik ki, majd a teszt eredményéről a páciens 36 órán belül, e-mailben kap értesítést.

Nyíri szerint a teszteket azoknak ajánlják, akik szeretnék teszteltetni magukat, vagy azoknak a cégeknek, amelyek végig szeretnék a dolgozóikat teszteltetni, és azoknak, akik például a külföldi munkavégzésükhöz szeretnének egy tesztet, amit megkövetel a munkaadójuk vagy ami a határátlépéshez kell. Fogorvosok esetében, valamint ott, ahol gyorsan szeretnének eredményhez jutni, szintén ajánlható, hiszen egynapos átfutási idővel már meg is kapja a páciens az eredményeket teljesen biztonságos online felületen.

A teszt árát - kiszállítással együtt - a klasszikus magánklinikai tesztek árának legalsó sávjára célozták, Nyíri Miklós elmondása szerint a nettó mintegy 25 ezer forint azoknak, akiknek elengedhetetlen a teszt a munkájukhoz, bevállalható összeg.

Kérdésünkre a Neumann ügyvezetője elmondta, hogy a visszaküldés az egyetlen olyan pont, amelyet a páciensnek kell megoldania, de ezt is csak azért, mert egyelőre Magyarországon nem akadt olyan futárszolgálat, amely - az amúgy biztonságos - levett mintákat visszaszállítaná.

Mivel a cég több mint 20 éve foglalkozik human papillomavírus diagnosztikával, kérdeztük Nyíri Miklóst arról is, hogy ezen a téren tudatosabbá vált-e a magyar lakosság. Szerinte örömteli, hogy az elmúlt évtizedek alatt egyre többen tesztelik magukat, és főleg a vidéken, kisvárosokban, kistelepüléseken megnövekedett tesztszámnak örülnek, hiszen ez növekvő tudatosságot is jelent.

Tesztek

Alapvetően kétféle koronavírus-tesztet különböztetünk meg: a molekuláris diagnosztikai vírustesztek (az ún. PCR-tesztek) azt mutatják, hogy a beteg fertőzött, az antitesteket kimutató tesztek (szerológia) pedig azt, hogy a beteg élete korábbi szakaszában fertőzött volt. A PCR az aktív fertőzést mutatja ki, amikor a vírus a légutakban jelen van. Ezzel a technikával nyál és orr-váladék mintát vizsgálnak. A PCR teszt korábban jelzi a betegséget, mint az antitest gyorstesztek, már a lappangási időszak kezdeti napjai után (a lappangási idő 1-14 nap, általában 5 nap). A teszt levétele egyszerű, de elvégzése komoly laboratóriumi felszereltséget, és szakmai hátteret igényel. Biztonsági szűrésre, egyetlen alkalommal elvégezve is alkalmas. A szerológiai vizsgálat az immunrendszer fertőzésre adott válaszát mutatja ki. Az immunrendszer a vírus ellen először IgM típusú, majd később IgG típusú ellenanyagokat termel - a szerológiai tesztek e fehérjék kimutatásán alapulnak. Ez a fajta gyorsteszt nem igényel komoly laboratóriumi felszereltséget, és a korai fertőzést nem mutatja ki, a teszt megismétlése tehát 1-2 héttel később szükséges. Biztonsági szűrésre, előszűrésre - például egy intézménybe való belépés előtt, biztonsági célból és egyetlen alkalommal végezve - nem alkalmas.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések