A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Müller Cecília: így vigye bölcsődébe, óvodába a gyermekét – A „nyunyóka” maradjon otthon

Szerdán délelőtt is megtartotta az operatív törzs a szokásos tájékoztatóját, ahol a bölcsödékkel, a gyermekek felügyeletével kapcsolatban is tettek bejelentéseket, javaslatokat.

Az operatív törsz szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta: ahhoz, hogy a szülők munkába járhassanak, biztosítani kell a gyermekek számára a bölcsődei ügyeletet - azaz újranyithatnak a bölcsődék, ugyanis, ha minden szabályt betartanak, mindez nem jelent többletkockázatot.

A fenntartóknak nincs könnyű dolguk: a gyerekek mozgásigénye nagy, emellett igénylik a fizikai kontaktust is, amit kerülni kell. A járványban azonban a gyermekek lényegesen kevésbé érintettek, mint az időskorúak, avagy a krónikus betegek. A kicsik nem számítanak kockázati csoportnak, de fontos, hogy akár bölcsődébe, akár óvodába kizárólag egészséges gyereket vigyenek.

Amit mindenképp meg kell tenni:

A legfontosabb, hogy a kicsiknél a személyi higiéniai szabályokat megtanítsák a gyerekeknek. Ezeket a gyerekek felügyelet mellett tudják elvégezni, erre a kis csoportok miatt lehetőség is van, meg kell tanítani őket a helyes kézmosásra. Ez fontos, mert ebben a korban a kicsik mindenre nyitottak, bármit képesek magukba szívni, mint a szivacs.
 A másik dolog: aki tud orrot fújni, meg kell tanítani a papírzsebkendő használatára, arra is, hogy orrfújás után a zsebkendőt dobja ki, majd mosson kezet. Ezek váljanak automatizmussá, hogy a gyerekek a későbbi életükben a sajátjuknak érezzék ezeket a szabályokat.
 Ha nem tudnak kimenni a szabadba, például egy esős napon, fontos a szellőztetés. Másképp kell szellőztetni egy forgalmas út mentén, de ha van rá lehetőség, a gyakori szellőztetés javasolt, jó időben az altatás is lehet nyitott ablaknál.
 A kinti játékoknál olyan játékokat kell választani, amelyeknél a kontaktusok kevésbé fontosak. A játékokat legalább naponta fertőtleníteni kell fertőtlenítő mosogatással, vírusölő szerekkel, majd a szert le kell öblíteni, mert a gyerekek hajlamosak a játékokat a szájukba venni.
 A textíliákat magas hőfokon mosni kell: az ágyneműk legyenek pamutból, ha lehet, mert ezt 90 fokon is lehet mosni.
 Kerülni kell, hogy a gyerek otthonról játékot hozzon el: pelenka, „nyunyóka”, játék maradjon otthon, ám azokat otthon is tisztítsuk rendszeresen.
 A személyzet tagjait – akik krónikus betegek és 65 év felettiek – kímélni kell, csak szabad elhatározásukból vegyenek részt a gyermekek közvetlen gondozásában. Ha mégis szívesen foglakozik az idős kolléga a gyerekekkel, viseljen maszkot és kesztyűt.

Ha minden szabályt betartanak, nincs többletkockázat.

Müller Cecília kiemelte, fontos, hogy az intézmények csináljanak kockázatbecslést, állapítsák meg, kinek és milyen védőeszköz szükséges. FFP2-es és 3-as maszkot viselni felesleges.

A gyerekek érzik, ha valami nem megszokott, nem az, amit eddig tapasztaltak, így a mentális állapotukkal is foglalkozni kell.

Vannak intézmények, amelyek vállalják a nyitvatartás meghosszabbítását, hogy azok a szülők, akik a vírusban megbetegedettek ápolásában, gyógyításában, avagy rendvédelemben dolgoznak, nyugodtan koncentrálhassanak a munkájukra. Nekik köszönetet mondott Müller Cecília. Van azonban olyan is, aki nem szívesen fogadja az egészségügyi dolgozók gyermekeit: a tisztifőorvos szerint e félelemnek semmi alapja nincs.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések